zaterdag, april 15, 2006

IJzersterke Paranoiacs, Sublieme Wolfbanes

Vanavond was sportcentrum "De Pollepel" in Duffel, the place to be voor liefhebbers van pretentieloze, potige rasechte rock 'n roll. Een trip down to memory lane met een knaller van een optreden van de voor de gelegenheid herenigde WOLFBANES, die de twaalf jaar dat ze 'afwezig' waren moeiteloos van tafel veegde met een sublieme liveset, die overduidelijk naar méér smaakte...

"Barbara Carerra", "As The Bottle Runs Dry", "Fire In the Woods", "Miles Away From here", "Where's The Party"... de klassiekers passeerden allemaal de revue!

Het feest begon al met een ijzersterke set van de immer sympathieke punkrockers die The Paranoiacs zijn, de Vlaamse Ramones, zoals ik ze wel eens noem...


THE PARANOIACS
Op de tonen van Van Halen's "Running With The Devil" verschenen de bandleden één na één op het podium, om vervolgens te doen wat van hen verwacht werd, en met verve: de zaal inpakken met stevige no-nonsense punkrock, in de beste Ramones traditie, en met een veelheid aan meebrul nummers. Good 'old hard rock 'n roll, en het 'kickte' zeker 'ass' ;-)

Ik stond goed vooraan, op de tweede rij, al was van "staan" nog weinig sprake eens de pogohel (nu ja) goed en wel losbarstte ;-)

Deze kerels (punk-) rocken alsof hun leven er vanaf hangt, en dat resulteert in een superenergiek en dito stevig optreden.

Op de setlijst ondermeer:
Song for Debbie H./ I Wanna Be Loved/ Don't Wanna Waste My Time/ You'll Never Be My Girl/ I've Been Waitin'/ I Gotta Go/ Back From Nowhere/ I Want It Now/ Being With You

Hoogtepunten: de New Rose cover in de bisronde, met Rafke on vocals, het door de hele zaal meegebrulde "Being with You" ;-)


THE WOLFBANES
Eigenlijk ging ik vooral voor The Paranoiacs, het was té lang geleden dat ik deze punkrock sensatie nog eens aan het werk zag, het was voor mij al reden genoeg om naar 'De Pollepel' af te zakken. Maar natuurlijk was ik toch wel nieuwsgierig naar hoe The Wolfbanes het er zouden vanaf brengen, dus waarom niet: "dat pikken we ook wel mee"... En goed dat ik dat deed, of ik zou toch anders wel een fantastisch optreden gemist hebben!

Destijds was ik hevig The Scabs-fan, en The Wolfbanes stonden voor mij altijd een beetje in de schaduw van Guy Swinnen & Co, ik zou haast zeggen: 'een trapje lager'. Maar Wimmeke Punk & de zijnen verdienen natuurlijk beter. Ik ken ook de Wolfbanes songs ook bijlange niet zo goed als dat met The Scabs en menig ander groep het geval is, maar.. al bij al leek mijn kennis over wat ik voorgeschoteld kreeg nog goed mee te vallen.. Ze hebben me vanavond ook meer dan aangenaam verrast. Hun sterke catalogus is me dus beter bekend dan ik gedacht had... en tjonge, de heren zijn het rocken na 12 jaar nog lang niet verleerd hoor... ze gaven er een ferme lap op en hoe!!

Het was ENORM GOED!

Wimmeke Punk weet hoe een zaal mee te krijgen, en niet alleen met de liedjes, maar 'smans gevoel voor humor doet de rest. Zijn bindteksten waren op zijn zachtst gezegd enorm grappig, ontwapenend... hilarisch...

The Wolfbanes hadden er duidelijk zin in. "Feestje bouwen" moeten ze gedacht hebben, en dat kregen we ook. En hoe!


De setlijst
(behoudens fouten en vergissingen. Vraagtekens = niet zeker van de songtitel)
1. Let's Make Luv
2. Even When You're Gone(?)
3. This dime is the last one
4. Tne One That Counts
5. I wouldn't Take it (?)
6. Miles away From here
7. Fragile (?)
8. Over You
9. I only Wanna Be With You (Dusty Springfield)
10. Barbara Carerra
11. Eventually (?)
12. Me and my night chills
13. Two Years (?)
14. The Clown
15. You Can't Heat The Ceiling
16. Tell Me Why Do Kisses Hurt
17. James (akoesitsch)
18. Untill You Do
19. Absolutely Speelery (Bob Dylan)
20. Where's The Party
21. Fire In The Woods
22. As The Bottle Runs Dry

# BIS
23. Street Car Named Desire
24. Rock 'N Roll Heart (Lou Reed)
25. Together With You

The Wolfbanes hebben me dus méér dan aangenaam verrast. Kan haast niet geloven dat het al 12 jaar geleden was dat deze heren nog op een podium stonden.. ze klonken alleszins okselfris...

De bedoeling is dat The Wolfbanes, na vandaag nog een aantal concerten doen, en dan... opnieuw 12 jaar stoppen? Of... gewoon voortdoen? Waarom niet?!!!

Op de tonen van "If the kids are united" begon DJ P'ke aan de set voor de fuif die op de concerten volgde. Ik hoorde ook nog "Temple of love" (Sisters of Mercy)... de fuif, die nu (01.56) ongetwijfeld nog bezig is, beloofde heel erg goed te worden... Hopelijk was dat ook zo ;-)

In elk geval, de Chiro van Duffel Oost mogen hun borst nat maken en fier zijn. Ze hebben dat verdorie goed gefikst!!! De Wolfbanes na 12 jaar weer bij mekaar krijgen en er een topavond (volledig uitverkocht) van maken!! Je moet het maar doen!

Hoedje af, en .. bedankt mannen !!!
Enne... volgend jaar misschien een reunieconcert van.. The Scabs?