donderdag, mei 08, 2008

Elliott Murphy's "Notes From the Underground"

MURPHY STELT NIEUW ALBUM VOOR IN OVERVOLLE AB CLUB
... en lost weerom, zoals verhoopt en verwacht, de hoge verwachtingen in. Er zijn nog zekerheden in het leven!

Elliott Murphy
Woensdag 7 mei, in een nokvolle AB-club, waar het veel te warm was, stelde Elliott Murphy zijn nieuwe CD "Notes From The Underground" voor. Album nr. 30 alweer (jawel !). Zonder zijn Normandy All Stars, maar bijgestaan door zijn onafscheidelijke copain én geweldige gitarist Olivier Durand bewees Murphy wat ie al lang niet meer hoéft te bewijzen,; dat ie er staat, maar ook: hoe sterk die nieuwe nummers wel zijn!

Jazeker: het werd, weerom, een muzikale avond om in te lijsten, met een immer montere en schijnbaar nimmer vermoeibare Elliot, die er, samen met Olivier én het enthousiaste pubiek er een waar feest van maakte. Al werd het dit keer geen 'uitputtingsslag' (In Verviers speelde Elliott vorig jaar 4 uur en 27 minuten!), Murphy speelde toch een dikke tweeënhalf uur. Ja, 'maar', tweeënhalf uur. Al is dat best wel lang, het ging voor ons Murphy-fans natuurlijk allemaal toch veels te snel voorbij en mocht gerust nog langer duren. Ja, ik had met enkele scenario's reeds rekening gehouden: overnachten in Brussel, de eerste trein op donderdagochtend en nachtje doordoen, liften... Maar het uiteindelijke scenario zou de met een halfuur (!) vertraagde voorlaatste trein te worden, die binnenreed op het moment dat de laatste trein dat had moeten doen. Maar goed, over de neverending NMBS-tragedie/komedie gaan we hier niet uitwijden ;-)

Elliott Murphy & Olivier Durand
De sublieme en evenwichtige setlist bewees dat de songs uit het gloednieuwe "Notes From The Underground" niet alleen ijzersterk zijn, maar bovendien perfect passen tussen de "Murphy-gems", en ook halen ze zonder moeite hetzelfde hoge niveau.

Jawel, het was volop genieten. Een goedgemutste en energieke Murphy (is het ooit anders), die nogmaals vertelde hoe graag ie wel naar hier, en meerbepaald in de AB kwam, en dat ook liet blijken. Hij bleek ook erg trots te zijn op zijn jongste album. Terecht als u het mij vraagt!

Elliott Murphy
De fans, nog een goede gewoonte waar Murphy gelukkig niet van afwijkt, werden getrakteerd op een zeer goed gebalanceerde setlist, met hier en daar enkele verrassingen, natuurlijk veel nieuwe nummers alsook voorspelbare en minder voorspelbare Murphy-gems. Fijn ook dat ook nog enkele songs van "Coming Home Again" in die set zaten...

Hoogtepunten waren zonder enige twijfel "SICILY" volledig a capella gezongen en "DESTINY", jawel, maar ook het fonkelnieuwe "FRANKENSTEIN'S DAUGHTER" dat ook al een instant crowd-pleaser blijkt. Andere hoogtepunten waren toch ook wel weer "SONNY" en ook "BLACK CROW", "GREEN RIVER", "DIAMONDS BY THE YARD" én "DUSTY ROSES" een 'oldie' die van verre stoffig klonk!

Elliott Murphy

De Uitstekende Setlist:
- CREPUSCULE (Notes from the Underground)
- BLACK CROW (Soul Surfing)
- SONNY (Beauregard)
- GREEN RIVER (Strings of the Storm)
- PNEUMONIA ALLEY (Coming Home Again)
- OPHELIA (Notes from the Underground)
- RAZZMATAZZ (Notes from the Underground)
- CANARIES IN THE MIND (Coming Home Again)
- YOU NEVER KNOW WHAT YOU'RE IN FOR (Night Lights)
- LAST OF THE ROCK STARS (Aquashow) // SHOUT
- ON ELVIS PRESLEY'S BIRTHDAY (12)
- SCANDINAVIAN SKIES (Notes from the Underground)
- A TOUCH OF KINDNESS (Coming Home Again)
- AND GENERAL ROBERT E. LEE (Notes from the Underground)
- DIAMONDS BY THE YARD (Night Lights)

# encore 1
- LA WOMAN / / BABY PLEASE DON'T GO/ / SPOONFUL // I GOT MY MOJO
- SICILY (12)
- DESTINY (12)
- THE VALLEY BELOW / ON MY MIND (Notes from the Underground)

# encore 2
- FRANKENSTEIN'S DAUGHTER (Notes from the Underground)

#encore 3
- COME ON LOUANN (Soul Surfing)

#encore 4
- DUSTY ROSES (Murph the Surf)

Murphy & Durand begonnen eraan om 20.40 en om 22.58 was het feest dus 'al' gedaan. Maar niet getreurd: op 4 oktober komt Murphy terug naar de AB, dan de grote, zaal, nu ja, AB BOX, mét de Normandy All Stars (en dus ook bandleider Olivier Durand)...

Ik kan niet wachten !

Alle foto's: Markec / méér foto's van het optreden hier.
.

zondag, mei 04, 2008

Markec' Muxtape

Op 'Voer voor Melomanen', de weblog van kameraad Jeroen, met wie ik onlangs nog het fantastische Wire-concert bezocht in Leuven, botste ik op een voor mij nieuw fenomeen: Muxtape!
Muxtape !
Een soort van online-manier om eigen compilaties te maken en met mekaar te delen. Jeroen verwees er ook al naar, wij wisselden vroeger vaak cassettebandjes uit, om zo elkaars muzikale horizonten te verbreden, bij hem was dat zijn huidige weblognaam: "Voer voor Melomanen", ik koos toen voor "Daddy Never Understood" (wat ik van Deluxx Folk Implosion - aka Lou Barlow - ontleende).

Nu is er dus MUXTAPE. Jeroen stelde reeds zijn eerste muxtape samen, mijn eerste "online cassettebandje" vind je hier. En moeilijk is het niet hoor: je maakt je een account aan, en dan rest je nog een aantal mp3'tjes up te loaden naar de site, en klaar is Kees of Klara...

Laat me gerust weten hoe goed of slecht je m'n keuze vindt.
.