donderdag, april 14, 2011

Virtuositeit & Kippenvel Revisited: Albert Niland!

foto: (c) Christel Schoepen
Hoe schrijf je een verslag over een subliem concertje, dat nog béter was dan het vorige waarbij je al de nodige en gepaste superlatieven bovenhaalde? Gewoon het vorige verslag dan maar kopiëren/plakken? Niéts schrijven of toch die review schrijven? Ik kies toch voor de laatste optie, met de waarschuwing voor een déjà lu-effect.

Ja, ook deze keer, dinsdag 12 april, was Albert Niland de dader van zoveel schoonheid. Niemand die niet smelt voor de overdosis virtuositeit en schoonheid. Dan heb ik het zeker over die prachtige stem van hem en zeker ook zijn wonderlijke en intense gitaarspel. Zijn tweede doortocht in O' Fiach's Irish Pub Mechelen was eigenlijk nog beklijvender en sterker dan die vorige keer. Echt waar

Here we are again. Back in Mechelen” zei Niland bij aanvang van het concert. De sympathieke troubadour en gitaarvirtuoos genoot zichtbaar zelf van zijn tweede verblijf in de gezellige Ierse Pub.

maandag, april 11, 2011

Vader en Zoon de Groot ontroeren Mechelen met mooi verhaal: Waar gebeurd!

foto: (c) Bart Schelkens (2008)

Gisteren, zondag 10 april, stonden vader en zoon, Boudewijn en Marcel de Groot, samen op de planken in de Mechelse stadsschouwburg. Met 'Waar Gebeurd' als thema: het levensverhaal van Boudewijn de Groot, maar evengoed dat van Lennaert Nijgh, partners Anneke en later Anja en kinderen Caya, Jim en... Marcel de Groot.

Vader en zoon namen ons mee op een reis in de tijd: een sterk verhaal, gulle gitaarklanken, prachtige stemmen en heel veel schoonheid. En dus... Waar Gebeurd!

> Lees het volledige verslag van deze geweldige concertavond op 'Mechelen Blogt'.

Dolende Grant Hart weet niet te overtuigen

Foto: (c) Christel Schoepen

Eén van mijn muzikale helden, Grant Hart, zeg maar de Paul McCartney van de pre-grunge, noise- en punkrock én ooit samen met Bob Mould deeluitmakend van het geweldige Hüsker Dü, later goed op dreef met zijn eigen Nova Mob, hield vrijdag 8 april halt in het auditorium van Cultuurcentrum Mechelen. En nu zou ik hier graag enkele uitroeptekens en superlatieven bovenhalen maar daarvoor maakte Hart er een iets groot rommeltje van jammer genoeg...

Grant bracht een elektrische soloset die an sich uitstekend en erg evenwichtig was; nummers van Hüsker Dü, Nova Mob en eigen werk wisselden elkaar goed af. De uitvoering ervan was echter vaak te rommelig en weinig of niet geïnspireerd.

Net zoals zijn vroegere kompaan Bob Mould, het deed en doet met en zonder Sugar was Hart kort van stof en waren bindteksten schaars, maar dat is an sich helemaal niet erg.

Ook niets mis met de soms overdaad aan distortion, nog een gelijkenis met zijn vroegere spitsbroeder Mould, die soms de Hüsker Dü-feel opriep. Dat de stem niet altijd even helder klonk, deerde niet echt, met die stem zelf trouwens weinig problemen. Maar dat het na een nummer of drie allemaal nogal heel erg eentonig begon te klinken en dat je écht de indruk had dat deze man met kilometers tegenzin op het podium stond zijn set af te werken destemeer.

> het volledige verslag lees je op 'Mechelen Blogt'