zaterdag, maart 08, 2008

THE CULT: Very close, but no cigar...

Naar adem snakkende Astbury dempt feestvreugde

Een schitterende setlist, subliem gitaarwerk van Billy Duffy.... Goed drumwerk van Joey Tempesta, bassist Chris Wyse die een revelatie bleek. De nerdy extra gitarist leek niet echt een toevoeging, maar goed: die namen we erbij. Veel ingrediênten alvast voor een geslaagd feestje, maar; 'opperhoofd' Ian Astbury zorgde toch een beetje voor de 'domper op de feestvreugde'...

Astbury was aanvankelijk goed bij stem... al leek ie zicht telkens wat in te houden, later zou blijken waarom: vanaf "She Sells Sanctuary, werd pijnlijk duidelijk dat 's mans stem "op" is/was... En zo werden sommige verhoopte hoogtepunten dat nu net niet ... Jammer !!!! Toch was het een goede show: dampende swingende hard rock & roll, al zette dus Astbury's vocale beperkingen dus een domper op de feestvreugde. Close, but no cigar...

De band opende heel overtuigend met SPIRITWALKER (Dreamtime, 1984) om er meteen eener mijner favorieten van mijn favoriete Cult-album tegenaan te gooien: "RAIN" (Love, 1985). Wat zou volgen was een set die deels opgebouwd was rond het nieuwe album "Born Into This" (2007), en deels metname putte uit "Love", "Electric" (1987) en "Sonic Temple" (1989). En ook nog uit "Dreamtime" kregen we ook een geïnspireerd "HORSE NATION". Er waren zeker slechtere setlists denkbaar, en dààr hoort u mij dan ook niet over klagen:

SPIRITWALKER (Dreamtime)
RAIN (Love)
LIL' DEVIL (Electric)
I ASSASIN (Born Into This)
SUN KING (Sonic Temple)
ELECTRIC OCEAN (Electric)
EDIE (CIAO BABY) (Sonic Temple)
HORSE NATION (Dreamtime)
SAVAGES (Born Into This)
SWEET SOUL SISTER (Sonic Temple)
RISE (Beyond Good And Evil)
DIRTY LITTLE ROCKSTAR (Born Into This)
WILD FLOWER (Electric)
SHE SELLS SANCTUARY (Love)
#
PHOENIX (Love)
FIRE WOMAN (Sonic Temple)
LOVE REMOVAL MACHINE (Electric)

Een niet zo lange set dus, ok 17 nummers, maar weet dat de "Electric"-nummers aan de korte kant zijn, 'speeltijd' van 20.45 t/m 22.15. En misschien maar goed ook want méér zat er, wat het vocale gedeelte betreft, vast niet in. Astbury's stem was "op". En zo verwerden de afsluiter "She Sells Sanctuary" en bissen "Fire Woman" en "Love Removal Machine" tot beproeving in plaats van hoogtepunt, met een naar ademhappende Astbury die in plaats van "door te zingen' voor de 'gekapt stro formule' koos. Misschien moet ie voor een aantal nummers de arrangementen (laten) herschrijven zodat ie er nog "aan" kan, anders wordt het écht pijnlijk ... En nochthans in nummers zoals de prachtige ballad "Edie" en "Sweet Soul Sister", waarin ie toch ook moet 'uithalen' was het nog best doenbaar, alhoewel je ook al merkte dat er niet héél veel méér inzat...

En zo stevende een concert dat veelbelovend begon toch een beetje af op een anticlimax, gelukkig nog deels gered door "Phoenix" (van "Love").

Niet dat het ons er van weerhouden heeft met volle teugen te genieten van "Spiritwalker", "Horse Nation", "Rain", "Sun King", "Wild Flower" en toch vooral ook "Phoenix". En wellicht was 3/4 van de laaiend enthousiast publiek in de AB zich minder bewust van Astbury's tanende stem.

Denken we even de 'black out' van Ian's stem, vanaf "Sanctuary" wég en je houdt een stomende, kurkdroge en strakke (hard) rock & roll avond over, en dat was natuurlijk ook zo. Maar dat is, ere wie ere toekomt, dan vooral de verdientse van gitarist Billy Duffy, met soli om duimen en vingers bij af te likken "oh boy can he play guitar" en de uitstekende ritmesectie; drummer Joey Tempesta en bassist Chris Wyse... Ok: we zijn niet streng: Astbury is en blijft natuurlijk een echt podiumbeest en goed entertainer, zo bleek! Maar jammer dus van die blijkbaar erg kwetsbare stem van hem... Stemcoach zoeken Ian? Aan het zuurstofmasker? De lastige 'uithaalsongs' uit de set halen?

Al bij al een fijn avondje rock 'n roll... En voor 3/4 zeer geslaagd. Maar om aan tien op tien te komen: close, but no cigar. Een verdiende 9/10 voor Billy Duffy en een 6/10 voor Ian Astbury, een voldoende dus, maar nipt...

Foto's: (c) Franky Bruyneel.
.

donderdag, maart 06, 2008

Joe Jackson Trio imponeert nokvolle AB

(Brussel - wo 05.03.08: AB) - Van de verschillende keren dat ik Joe Jackson live zag, was dit niet de beste keer, noch de energiekste (dat was het optreden in 2003, in La Laiterie in Straatsburg!), maar wel 'gewoon' heel erg goed ! Piano (JJ), Bas (Graham Maby), Drum (Dave Houghton) en de stem van Jackson. Méér instrumenten waren er niet. Net zoals op het album "Rain", dat deze tour wil promoten.

In dezelfde bezetting en een zelfde concept (nieuw werk, oud werk, en hier en daar een cover) was Joe Jackson vorig jaar nog in de Konigin Elizabethzaal in Antwerpen. En nu ik kan vergelijken; deze bezetting en concept lenen zich toch beter voor een zaal zoals de Elizabethzaal. Wat niet wil zeggen dat het niet goed was in de rocktempel in Brussel !

Het Joe Jackson Trio was goed op dreef en de nokvolle AB genoot van zowel het oudere als gloednieuwe werk, behalve die paar idioten dan die het nodig vonden om met name tijdens de rustige nummers een hele conversatie te moeten houden,... Grmbl!

Enorm genoten van veel van de nieuwe songs, en dan in eerste instantie van "Solo (So Low)", "Invisble Man" en "A Place in the Rain"..... en van de classics "One More Time" (!!!), "Cancer" en "Not here Not Now", maar vergeten we ook niet "It's different for Girls" en "On your Radio". Met als absolute kippenvel-moment en hoogtepunt - weerom - afsluiter "A Slow Song"

Jackson speelt elke avond een andere cover. Vandaag was dat een nummer van Steely Dan: 'Reelin' in the Years'. (Met dank aan Bert Bos die me dit meldde)

> SETLIST:
STEPPIN' OUT
INVISBLE MAN
TOO TOUGH
NOT HERE, NOT NOW
CANCER
AWKWARD AGE
RUSH ACROSS THE ROAD
ON YOUR RADIO
SOLO (SO LOW)
THE UPTOWN TRAIN
CHINATOWN
REELIN' IN THE YEARS (Steely Dan cover)
IT'S DIFFERENT FOR GIRLS
GOOD BAD BOY
ONE MORE TIME
A PLACE IN THE RAIN

> BIS:
YOU CAN'T GET WHAT YOU WANT (TILL YOU KNOW WHAT YOU WANT)
IS SHE REALLY GOING OUT WITH HIM?
A SLOW SONG

Het moet de vierde (of vijfde?) keer geweest zijn dat ik Joe Jackson aan het werk zag. De "Night & Day I & II Show", in de K. Elizabethzaal in 2001, was misschien het indrukwekkendst.... Vol 4 het meest energieke... Het optreden in de Antwerpen vorig jaar alsook dat vandaag zitten zowat in het zelfde straatje... en toch ook weer niet.... De intimiteit in Antwerpen leek groter, maar in de AB vanavond was een pak meer ambiance .... Alleszins: telkenmale een fijne avond met zeer fijne setlist ...

En Joe? Die betrapte ik nog geen enkele keer op schaamteloze routine of een slechte perormance !

En zo zijn we alweer een fijn concertje verder in 2008!
.