maandag, april 27, 2009

Sublieme Jackson Browne ...

Enorm genoten van het concert van Jackson Browne (en band), zaterdag (25 april 2009), in de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen. De immer jong lijkende Browne (60) is nog lang niet 'Running on empty' maar blijkt in de vorm van zijn leven. De sympathieke gitarist/pianist/zanger uit Californië speelde met zichtbaar gemak en pezier onvermoeibaar een sublieme set van tweeënhalf uur.

Browne was ook omringd door uitstekende muzikanten: Mark Goldenberg (gitaren), Mauricio Levak (drums), Kevin McCormick (bas), Jeff Young (keyboards, vocals) en niet te vergeten de geweldige backing vocalistes Alethea Mills en Chavonne Morris. Ik hoor die gewéldige versie, verrijkt door de knappe gospels van de dames, van 'Lives In Balance', één van de véle hoogtepunten, nog nazinderen in mijn verwende oortjes!

De setlijst was er eentje om duimen en vingers bij af te likken: zes songs van het voortreffelijke nieuwe album, 'Time The Conqeuror' en een knappe dwarsdoorsnede van Brownes albums uit vooral de jaren zeventig, al kwamen ook "World In Motion", "I'm Alive", "Lives in Balance" en "The Naked Ride Home" aan bod.

'Boulevard' kon tellen als sterk 'hier ben ik-statement'. Erin vliegen met een knaller van formaat heet dat dan. Daarna volgt 'Everywhere I Go'. Wanneer iemand in het publiek om 'Take It Easy' roept, reageert Browne lakoniek: "normaal spelen we dat af en toe als bisnummer. Ik had het nu niet voorzien, maar hey, ik heb best wel zin om dit nummer te spelen'. En de bekende Eaglesclassic werd ingezet. "Do you wanna hear some more Eagles songs?" vroeg Browne nadien, alluderende op het feit dat wellicht weinigen weten dat hij de song samenschreef met Glenn Frey; iedereen kent het als 'dat liedje van The Eagles'. Browne begon te zingen 'It's another Tequila Sunrise'... maar brak 'Tequila Sunrise' meteen weer af om een subliem 'Through the Barricades of Heaven' neer te zetten. En het zou hoogtepunten blijven regenen...

Na een geweldig 'Fountain of Sorrow' (uit 'Late For The Sky) vond Browne het tijd om ons te vergasten op wat nummers uit 'Time The Conqueror', zijn jongste album. En we werden getrakteerd op de meesterlijke titletrack 'Time The Conqueror', 'Off To The Wonderland' het broeierige 'Live Nude Cabaret' dat zo geloofwaardig gebracht werd dat je je in dergelijk cabaret waande en het sfeervolle 'Giving That Heaven Away'. Na de pauze kregen we nog twee nummers van dat uitstekende nieuwe album te horen: 'Going Down To Cuba', en 'Just Say Yeah'! Die nieuwe songs passen stuk voor stuk perfect tussen de alom gekende classics van Browne.

Kippenvel toen Browne 'Late for The Sky' bracht (van het gelijknamige album). Krop in de keel! Maar ook enorm genoten van 'Before The Deluge' (van datzelfde album), 'For 'Taking The Trouble' en vooral 'The Pretender', 'Lives in The Balance', 'These Days' en het immer geweldige 'Running On Empty' dat de set afsloot.

Maar vergeten we vooral niet hoe Browne, ook weer op vraag van iemand uit het publiek, een mooie versie van 'Rosie' uit zijn mouw schudde. Het kon nog straffer: 'Play Zevons song!', riep iemand in de zaal. Browne leek aangenaam verrast met de vraag, en hopende dat de band ook wel mee zou kunnen, schudde ie ter plaatse een geïmproviseerde interpretatie van 'Carmelita' uit zijn mouw, dat mooie liedje van de te vroeg overleden goede vriend van Browne, Warren Zevon. Geweldige versie! En de band, die improviseerde vrolijk méé. Een heel erg knappe vertolking. Klasse.

Na iets meer dan twee uur kregen we nog een erg dansbare bisronde, met lang uitgesponnen versies van de geheel in reggae-arrangementen gestoken 'Somebody's Baby' en 'I Am Patriot'. Browne bedankte zijn publiek met 'dankuwel', zij dat het zo fijn was hier te zijn, en ik geloofde hem. "Ze zeggen dat allemaal, toch, Mark!?". Kan zijn, van hém geloof ik het. Het spelplezier (én vakmanschap) straalde er gewoon van af ! En dat is geen pose. Niet bij Browne.

Behoudens vergissingen was dit die setlist:

1. BOULEVARD
2. EVERYWHERE I GO
3. TAKE IT EASY
4. TEQUILA SUNRISE (snippet) / THE BARRICADES OF HEAVEN
5. FOUNTAIN OF SORROW
6. TIME THE CONQUEROR*
7. OFF TO WONDERLAND*
8. LIVE NUDE CABARET*
9. I'M ALIVE
10. GIVING THAT HEAVEN AWAY*
11. ROSIE
12. DOCTOR MY EYES
13. ABOUT MY IMAGINATION

=== pauze ===

14. SOMETHING FINE
15. BEFORE THE DELUGE
16. THESE DAYS
17. FOR TAKING THE TROUBLE
18. CARMELITA (Warren Zevon)
19. LIVES IN THE BALANCE
20. GOING DOWN TO CUBA*
21. JUST SAY YEAH*
22. LATE FOR THE SKY
23. THE PRETENDER
24. RUNNING ON EMPTY

== BIS ==
25. SOMEBODY'S BABY
26. I AM A PATRIOT

(De nummers met (*) komen van het sterke nieuwe album "TIME THE CONQUEROR")

Browne begon er aan 20.03 aan, nam tussen 21.15 en 21.40 een korte pauze en speelde de laatste noot om 23.17. Méér moest het niet zijn - al mocht het wel. Ik kon er niet genoeg van krijgen! ;-)

Wat een concert. Een van dé concerten van 2009, zoniet het allerbeste ! Als je Jackson Browne ergens kunt gaan zien, niet twijfelen: doén!
.