woensdag, mei 23, 2007

R.I.P. Dirk Van Esbroeck (60)

Folkzanger Dirk Van Esbroeck is overleden. De brave man, groot talent en warm mens verloor de ongenadige strijd tegen kanker. Van Esbroeck werd amper 60.

Van Esbroeck was al bezig met 'wereldmuziek' voor van die term sprake was, vertaalde Argentinië en de tango maar evengoed Turkse en Bulgaarse liederen in zijn muziek, bezong de zee en haar oevers ... Dat deed hij eerst met RUM, later solo en met Tango Al Sur. Telkens was het genieten van 's mans mooie teksten en zijn warme stem. Ik prijs me dan ook gelukkig om Van Esbroeck toch één keer live te kunnen hebben meemaken, toen met zijn programma "De Zee en haar Oevers". Voor Dirk's warme stemgeluid moeten we ons nu helaas wenden tot de beschikbare opnamen, want Dirk is niet meer.

Bericht op VRT-Nieuwsnet:
"Folkmuzikant en zanger Dirk Van Esbroeck is overleden aan de gevolgen van kanker. Hij was 60 jaar. Van Esbroeck was een van de oprichters van de folkgroep Rum, die in de jaren 70 voor een folkrevival zorgde in Vlaanderen.
Rum stak traditionele muziek in een hedendaags jasje en koos resoluut voor het Nederlands. Bekende nummers van de groep zijn "Poezeminneke" en "Jan mijne man".

In de jaren 80 hield Rum het na veel personeelswissels voor bekeken. Twee jaar geleden kwamen de originele groepsleden, Paul Rans, Wiet Van der Leest en Dirk Van Esbroeck, weer samen om te toeren met de meiden van Laïs.

Dat jaar werd ook een verzamelbox van Rum uitgegeven waarin de eerste vier LP's van Rum zijn samengebracht. Hij vond inspiratie in Argentinië en poëzie
Van Esbroeck had ook nog heel wat projecten naast Rum. Hij nam heel wat cd's op met folkmuziek, tango, zeemansliederen en poëzie en componeerde ook muziek voor theater- en filmproducties.

Tot zijn 18e jaar leefde hij in Argentinië en dat vertaalde zich ook in zijn muziek. Twintig jaar lang speelde hij tangoliederen met zijn groep Tango al Sur. Maar hij liet zich ook inspireren door de Jiddische, Turkse en Bulgaarse traditie.

In 2004 bracht hij het album "La voyageuse" uit. Daarvoor zette hij gedichten van onder anderen Lucebert, Guido Gezelle en Luc Gruwez op muziek.

Van Esbroeck vocht al jaren tegen kanker. Hij zou op 1 juni 61 jaar geworden zijn."


Rust in vrede, Dirk, en bedankt voor zoveel moois ...
.

zondag, mei 20, 2007

VRIJDAG speelt regen naar huis met prachtoptreden!

De gutsende regen - nu ja, op gegeven moment toch, een optreden van Kommil Foo in de stadsschouwburg, ... het kon vrijdag (18.05), voor Vrijdag en het aandachtige SoFa-publiek de pret niet bederven!

Met mooie kleinkunst-rock en blues, hier en daar een vleugje reggae, werd 'het weekend van de gitaar' feestelijk ingezet. Het overvolle SoFa-terras genoot met volle teugen...
Omdat ik me wou verzekeren van een goed zitje was ik op tijd naar de SoFa afgezakt, maar toch bleek nog maar één tafeltje vrij. 'Aanvallen' dus. Zodra goed en wel gezeten, met een lekkere Gouden Carolus Classic, kwam ik nog bekenden tegen, ik zou niet alleen moeten genieten van zoveel moois dat zou volgen dus... Bleek toch wel dat ook mijn tafelgenoten hun Kommil Foo-tickets verkocht hadden om Vrijdag aan het werk te kunnen zien ?! Straf? Ja, zeker!
Vrijdag bracht een zeer gevarieerde set, met zowel werk van Bizjoe en Hans Habils solowerk, maar evengoed nummers van James Taylor, Steve Miller, The Beatles en Jan de Wilde tot zelfs Bob Marley. En of het goed was? Ja meneer, ja mevrouw! Amai !
Zoveel klasse voor ocharme € 4 ...

Luisteren naar zulke mooie muziek, in aangenaam gezelschap, en met lekker Mechels gerstenat. Niet bepaald onaangenaam. Alleen het weer werkte niet echt mee. Maar niet getreurd: we kropen wat dichter bij elkaar onder de SoFa-tent, Hans Habils kwam tussen het voor de regen schuilende publiek staan en bracht een prachtig "Blues in Brussel", a capella en enkel zichzelf begeleidend op de akoestische gitaar... En zodra de bui over was, ging Vrijdag weer verder in 'full force'...Tot de hoogtepunten behoorden ook deze keer 'Steamroller' (James Taylor), 'The Joker' (Steve Miller Band) en 'Goodnight Irene' en natuurlijk, hoe kon het ook anders, het immer prachtige 'Rijden' (Bizjoe). De afwezigen - wat had u gedacht - hadden weerom kilometers van ongelijk !

> SETLIJST:

O M'N LIEFJE (Bizjoe)
EASY MONEY (Ricky Lee Jones)
HEB ALLES (Bizjoe)
BAD IS BAD (Dave Edmunds)
DE VERVELING (Bizjoe)
NO WOMAN, NO CRY (Bob Marley)
LUCIA (Hans Habils)
ROLSTOEL (Jan de Wilde)
STEAMROLLER (James Taylor)
VOLVER, VOLVER (F.Z. Maldonado)
IRENE, GOODNIGHT
*
MISSCHIEN (Bizjoe)
YOUNG MEN (Mike McGear)
DON'T LET ME BE LONELY TONIGHT (James Taylor)
BLUES IN BRUSSEL (Hans Habils)
THE JOKER (Steve Miller)
GORILLA (James Taylor)
COME TOGETHER (Lennon/ McCartney)
HET HUIS VAN BEWARING (Jan de Wilde)
LOVE ME TENDER (Vera Matson/ Elvis Presley)
YOU'RE GONNA MAKE ME LONESOME (Bob Dylan)
RIJDEN (Bizjoe)
**
HONKY TONK WOMAN (Jagger/ Richards)
VOLVER, VOLVER (reprise) (F.Z. Maldonado)
HERE COMES THE SUN (George Harrison)
AMAZING GRACE / RAGBAG (David Lindley) / JESUS ON THE MAINLINE

Het was een avondje om in te lijsten !

Foto's van het gezellige gebeuren hier:
http://www.flickr.com/photos/markec/tags/vrijdag/
.