woensdag, mei 23, 2007

R.I.P. Dirk Van Esbroeck (60)

Folkzanger Dirk Van Esbroeck is overleden. De brave man, groot talent en warm mens verloor de ongenadige strijd tegen kanker. Van Esbroeck werd amper 60.

Van Esbroeck was al bezig met 'wereldmuziek' voor van die term sprake was, vertaalde Argentinië en de tango maar evengoed Turkse en Bulgaarse liederen in zijn muziek, bezong de zee en haar oevers ... Dat deed hij eerst met RUM, later solo en met Tango Al Sur. Telkens was het genieten van 's mans mooie teksten en zijn warme stem. Ik prijs me dan ook gelukkig om Van Esbroeck toch één keer live te kunnen hebben meemaken, toen met zijn programma "De Zee en haar Oevers". Voor Dirk's warme stemgeluid moeten we ons nu helaas wenden tot de beschikbare opnamen, want Dirk is niet meer.

Bericht op VRT-Nieuwsnet:
"Folkmuzikant en zanger Dirk Van Esbroeck is overleden aan de gevolgen van kanker. Hij was 60 jaar. Van Esbroeck was een van de oprichters van de folkgroep Rum, die in de jaren 70 voor een folkrevival zorgde in Vlaanderen.
Rum stak traditionele muziek in een hedendaags jasje en koos resoluut voor het Nederlands. Bekende nummers van de groep zijn "Poezeminneke" en "Jan mijne man".

In de jaren 80 hield Rum het na veel personeelswissels voor bekeken. Twee jaar geleden kwamen de originele groepsleden, Paul Rans, Wiet Van der Leest en Dirk Van Esbroeck, weer samen om te toeren met de meiden van Laïs.

Dat jaar werd ook een verzamelbox van Rum uitgegeven waarin de eerste vier LP's van Rum zijn samengebracht. Hij vond inspiratie in Argentinië en poëzie
Van Esbroeck had ook nog heel wat projecten naast Rum. Hij nam heel wat cd's op met folkmuziek, tango, zeemansliederen en poëzie en componeerde ook muziek voor theater- en filmproducties.

Tot zijn 18e jaar leefde hij in Argentinië en dat vertaalde zich ook in zijn muziek. Twintig jaar lang speelde hij tangoliederen met zijn groep Tango al Sur. Maar hij liet zich ook inspireren door de Jiddische, Turkse en Bulgaarse traditie.

In 2004 bracht hij het album "La voyageuse" uit. Daarvoor zette hij gedichten van onder anderen Lucebert, Guido Gezelle en Luc Gruwez op muziek.

Van Esbroeck vocht al jaren tegen kanker. Hij zou op 1 juni 61 jaar geworden zijn."


Rust in vrede, Dirk, en bedankt voor zoveel moois ...
.

Geen opmerkingen: