zaterdag, maart 17, 2007

17 maart: Lá Fhéile Pádraig!

Vandaag, 17 maart, vieren de (katholieke) Ieren naar jaarlijkse traditie "Saint Patrick's Day" of "Lá Fhéile Pádraig". Van de heilige Patricius - Pádraig in het Iers, Patrick in het Engels - (358-17 maart 461) wordt aangenomen dat hij in de 5de Eeuw het Heidense Ierland Kerstende.

17 maart is verworden tot de Nationale Feestdag van Ierland. En in veel Ierse pubs, of 'pubs met Iers karakter', zo-ook in Vlaanderen, wordt St. Patrick's Day gevierd. Misschien komen ook wij elkaar straks wel tegen, in een of ander gezellige pub in Mechelen (d'Afspraak, De Stille Genieter of d'Hanekeef, om geen namen te noemen... )

Bij het nuttigen van een lekkere Guinness, vanavond, merkt u - tenminste als ie conform de regels getapt is - een 'klaverblad' in het schuim van uw gerstenat. Dat klaverblad noemen de Ieren 'Shamrock' en staat, volgens St. Patrick, symbool voor de 'goddelijke Drie-eenheid' van het Katholieke geloof. De Ierse heilige wordt dan ook vaak afgebeeld met een shamrock n zijn hand. Diezelfde shamrock is voor veel Ieren ook hét symbool van Ierland, ook al is het officiële symbool de harp.

Vaak zie je St. Patrick ook met slangen afgebeeld. Dat komt omdat een populaire legende wil dat hij de slangen zou hebben verdreven van het Ierse eiland (of er ooit echt slangen wàren in Ierland, is een andere vraag ...).

St. Patrick is ook de patroon van kuipers, mijnwerkers, smeden en het vee en hij beschermt tegen ongedierte, veeziekte en het kwaad.

Als u en ik straks ergens een lekkere Guinness gaan drinken, worden we - je weet maar nooit - hopelijk ook beschermd door St. Patrick.

Vast wel! ;-)Een fijne St. Patrick's Day, en laat het u smaken...
.

dinsdag, maart 13, 2007

The Waterboys: Energieke Folk 'n Roll

Vanavond een goed op dreef zijnde WATERBOYS gezien in de AB. Bluesy Folk Rock, of Folky Blues Rock of gewoon Folk 'n Roll.. Noem het hoe je wil.. Het was enorm goed!
TWEE UUR LANG alsjeblief!! Dankuwel Mike Scott (mooie naam voor een SCHOT, hihi) & Co!

De combinatie van akoestische en elektrische gitaar, bas, drum, keyboard en (elektrische) viool alsook soms dwarsfluit en de prima stem en dito teksten van Scott verzekerden een zeer goede muzikale mix. Sterke songs, sterk gebracht..

Véél aandacht voor het nieuwe album "Book Of Lightning" (verschijnt over 2 weken), en dat belooft !!!!! Opnieuw meer de rock-tour op gaat het met dit album...

De setlijst zag er ongeveer als volgt uit:
EVERYBODY TAKES A TUMBLE
IT'S GONNA RAIN (van "Book of Lightning")
LOVE WILL SHOOT YOU DOWN (van "Book of Lightning")
OLD ENGLAND
NOBODY'S BABY ANYMORE (van "Book of Lightning")
GLASTONBURRY SONG
PEACE OF IONA
THE CRASH OF ANGEL WINGS (van "Book of Lightning")
DUMBING DOWN THE WORLD
WHEN YOU GO AWAY
Trad. The Flower Of Sweet Strabane
SUSTAIN (van "Book of Lightning")
SHE TRIED TO HOLD ME (van "Book of Lightning")
STOLEN CHILD
RED ARMY BLUES
MEDICINE BOW
THE PAN WITHIN
# Bis
CLOUDS BETWEEN YOU AND I
FISHERMAN'S BLUES
#Bis 2
THE KINGS OF KERRY

Hoogetpunten, zeer zeker:
OLD ENGLAND, PEACE OF IONA, GLASTONBURY BLUES, RED ARMY BLUES en een ultieme, lekker lang uitgesponnen versie van THE PAN WHITHIN met zalige Mike Scott gitaarsolo !

Ik schreef het al eerder: 2007 blijkt een 'sterk concertjaar' te zijn, dat werd vanavond met IJzersterke Waterboys nog maar eens bewezen...
.