zaterdag, maart 17, 2007

17 maart: Lá Fhéile Pádraig!

Vandaag, 17 maart, vieren de (katholieke) Ieren naar jaarlijkse traditie "Saint Patrick's Day" of "Lá Fhéile Pádraig". Van de heilige Patricius - Pádraig in het Iers, Patrick in het Engels - (358-17 maart 461) wordt aangenomen dat hij in de 5de Eeuw het Heidense Ierland Kerstende.

17 maart is verworden tot de Nationale Feestdag van Ierland. En in veel Ierse pubs, of 'pubs met Iers karakter', zo-ook in Vlaanderen, wordt St. Patrick's Day gevierd. Misschien komen ook wij elkaar straks wel tegen, in een of ander gezellige pub in Mechelen (d'Afspraak, De Stille Genieter of d'Hanekeef, om geen namen te noemen... )

Bij het nuttigen van een lekkere Guinness, vanavond, merkt u - tenminste als ie conform de regels getapt is - een 'klaverblad' in het schuim van uw gerstenat. Dat klaverblad noemen de Ieren 'Shamrock' en staat, volgens St. Patrick, symbool voor de 'goddelijke Drie-eenheid' van het Katholieke geloof. De Ierse heilige wordt dan ook vaak afgebeeld met een shamrock n zijn hand. Diezelfde shamrock is voor veel Ieren ook hét symbool van Ierland, ook al is het officiële symbool de harp.

Vaak zie je St. Patrick ook met slangen afgebeeld. Dat komt omdat een populaire legende wil dat hij de slangen zou hebben verdreven van het Ierse eiland (of er ooit echt slangen wàren in Ierland, is een andere vraag ...).

St. Patrick is ook de patroon van kuipers, mijnwerkers, smeden en het vee en hij beschermt tegen ongedierte, veeziekte en het kwaad.

Als u en ik straks ergens een lekkere Guinness gaan drinken, worden we - je weet maar nooit - hopelijk ook beschermd door St. Patrick.

Vast wel! ;-)Een fijne St. Patrick's Day, en laat het u smaken...
.

3 opmerkingen:

Leslie zei

Happy Paddy's Day !!!

Marc VC zei

En dat hem gesmaakt heeft, amai.

Hoe was den uwe Mark :p

Markec zei

Hm hm...

Wacht maar: ik haal mijn schade nog ruimschoots in ;-)