dinsdag, oktober 16, 2007

Geniale Gira, Mooie Marissa

Michael Gira
Een denderende donderdagavond (11.10.07) was het. Terwijl beneden in de grote AB-zaal Ani di Franco speelde, genoot ondergetekende, samen met Jeroen boven in de veel 'intiemere' en ook knusse AB CLUB van een avondje met Ray Raposa (aka CASTANETS), Marissa Nadler en... MICHAEL GIRA, u weet wel ooit nog dé stem en het brein van de No-Wavefomatie The SWANS , maar ondertussen al minstens zo bekend als de man achter Angels of Light oftewel zijn nieuwe muzikale speeltuin, gekruid met een flinke dosis neo-folk en vér weg van het vroege Swanswerk al komt de zwargalligheid ook hier soms nog flink naar boven. En Gira is ook de platenbaas van Young God records, met ondermeer het geniale gekke Akron/ Family onder contract, en Angels of Light natuurlijk ...

Gira zou er pas aan beginnen om 22.00, eerst mochten Castanets (Ray Raposa) en Marissa Nadler dus hun 'ding' doen. Ray Raposa: Slecht was het zeker niet, maar de set was wel heel erg kort..... De man zingt folky aandoende liedjes, al doet ie dat wel onder begeleiding van de elektrische gitaar. Een apart stemgeluid, dat in het begin wel even wennen was. Leuk waren de flarden Nick Cave's die voorbijkwamen. Zo werden "When I First Came To Town" en "City of Refuge" vakkundig in de set verwerkt.

Een schijnbaar wel erg onzekere Marissa Nadler (later zou blijken dat ze ziek was ocharme) deed me erh.. 'smelten'. Ja, ok; ik geef toe, 't is een schoon meiske, maar dat was niet de reden... Wat een mooie engelachtige stem zeg !!! Fantastisch... ik ben verkocht! En het wat onwennige gedoe, het foutlopen van de cover "Chelsea Hotel" (Leonard Cohen) vergeef ik haar met plezier !

Marissa Nadler
Ook gecoverd, en op fantastische wijze, Bruce Springsteen's "I'm On Fire" en Leonard Cohen's (ja hij weer) "Hey, That's No Way To Say Goodbye" sloot de set af. Natuurlijk bracht Nadler ook liedjes uit eigen werk. Of wat had u gedacht? En dat eigen werk wil bijgevolg wel eens gaan verkennen. Voor mij een méér dan aangename kennismaking met dit mooie meiske mét het engelengeluid !

En zeggen dat ik eigenlijk voor Michael Gira, kwam. Een mens zou 't haast vergeten.

Om 21.50 begon Gira eraan en om 22.50 was 't alweer voorbij. Maar het werd een zeer intens uur met 'enkel Gira' en zijn akoestische gitaar (wat ook Nadler gold, de avond was een akoestisch gebeuren ttz. Castanets had wel de elektrische gitaar omgord, maar speelde "minimaal" erop!). 'Enkel Gira'; het is natuurlijk een groot understatement, want juister is: GIRA MET ZIJN ONGELOOFELIJKE STEM en dito bereik !!!! Dan weer heel diep klinkend vanuit de diepste kelders waar vanalles verborgen licht waar we best geen weet van hebben, dan weer zijn longen uitschreeuwend. Ik kan begrijpen dat de man het op een uur volhoudt

We werden vergast op een zeer sterke set met Gira/ Angels Of Light-songs zoals "Lena's Song", "My Sister Said", "Nations"- zaalig!!, "Rose To Los Angeles" , maar ook SWANS-klassiekers (!) zoals "I am the Sun", waarmee hij opende, "She Lives!" en het magistrale "Failure". Waauw.! En, nee: een failure was het optreden allerminst!

Michael Gira

THE SWANS heb ik helaas nooit live gezien, maar dat korte uurtje met meneer GIRA maakte toch al een en ander goed! Prachtig ..... En lekker donker en moody.... Kort en héél erg goed !
Eindelijk, na al die jaren, dus de "live doop" (voor mij dan toch) van Michael Gira... én kennismaking met Marissa Nadler... voor beiden geldt: absoluut voor herhaling vatbaar !!!

SETLIST MICHAEL GIRA:

I. I AM THE SUN (SWANS, The Great Annihilator)
2. PROMISE OF WATER
3. NATIONS
4. MY BROTHER'S MAN
5. LENA'S SONG
6. FAILURE (SWANS, White Light from the Mouth of Infinity)
7. SHE LIVES! (SWANS, The Great Annihilator)
8. DESTROYER
9. MY SISTER SAID
10. SOMETIMES I DREAM I'M HURTING YOU
11. ROSE TO LOS ANGELES

[ Foto's: Markec ]
.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Marissa Nadler speelde ook een cover van Townes Van Zandt, nl. Tecumseh Valley.

Secretly Belgian

Markec zei

Bedankt voor de waardevolle aanvulling!

Jeroen zei

Bedankt voor de link naar dat YouTube-filmpje.

brasikurtz zei

Mooi geschreven verslag!!