zaterdag, november 03, 2007

Edelmetaal: Annihilator & Iced Earth

Gisterenavond (02.11.07), voor de tweede keer dit jaar, kunnen genieten van thrashkoningen Annihilator! En net als enkele maanden terug Brussel, speelde King of the kill, Jeff Waters de pannen van het dak, dit keer als opener voor Iced Earth.

Kameraad Leslie vroeg me enkele maanden geleden al eens "ga je niet mee naar Iced Earth, in Hof ter Lo, begin november". Maar vermits ik niet zo vertrouwd ben met de muziek van die band, en het sowieso al een drukke concertperiode zou worden, paste ik. Maar, hij ging me wel eens wat van Iced Earth meegeven, ik zou dat wellicht wel weten te apprecieren. Maar het zou niet die actie zijn die me alsnog over de streep zou trekken. Maar, toen een tijdje terug bleek dat niet Dark Tranquillity, maar wél Annihilator, de support zou verzorgen, was het zo klaar als een klontje: dààr zou ik bij zijn! Ook al blijf ik dan nog op mijn honger als ze als headliner te zien, dit wilde ik niet missen...

Iced Earth had niet één, maar twee support acts meegebracht op tour. Behalve Annihilator werd ook het Finse Turisas mee aan boord genomen. De drievuldigheid was gisteren aan het sluitstuk toe van haar Europese tour. Vanaf morgen (04.11) gaat Iced Earth de baan op in het voorprogramma van niemand minder dan Heaven & Hell.

Turisas. Gehuld in berenvellen en voorzien van een dikke pel schmink/ verf betraden de Finnen het podium. Het gezelschap bracht ons een dik halfuur bombastische, weinig subtiele en al even voorspelbare symfo-folk-viking-metal, of hoe noem je zoiets, hoogzwanger aan rock'n roll clichés. Ook de hoempapa was nooit ver weg, en we misten enkele nog van die reuze grote stenen bekers gevuld met gerstenat (!). Slecht was dit niet echt, en vermakelijk zeker, maar of ik het er nu warm of koud van kreeg: nee, niet echt...

Tijd voor een biertje, even bijkletsen, en dan tijdig naar terug de zaal in, we wilden natuurlijk wel op een goed plaatsje staan om van Annihilator te genieten. Toen we de zaal binnenkwamen hing het grote "Annihilator METAL"-doek er al. Plots doofden de zaallichten en weerklonk "Play that funky music white boy" ... "WTF?", juist! Je zag Turisas en technici over het podium huppelen. Lachen! De muziek stopte. Zaallichten bleven uit. En ja hoor. Daar kwamen ze. Jeff Waters, David Padden & Co. Yearh!

Annihilator opende sterk en strak met "King of the Kill", van het gelijknamige album, om dan daarna twee salvo's van het album "Metal" op ons lost te laten; "Operation Annihilation" en "Clown Parade", dat ze in Brussel ook brachtten. Daarna een trip down memory metal-lane met klassebakken zoals "Set the World on Fire", "W.T.Y.D." en "Never, Neverland". We kregen ook een sublieme en extra ruige, vuile versie te horen van "Phantasmagoria" en uiteraard werd er stijlvol afgesloten met "Crystal Ann/ Alice in Hell". Jongens, wat is die David Padden toch een fantastisch zanger, en ook de hoge noten kan de man probleemloos aan. Zoals ik al schreef in mijn review van het AB-concert, hou deze man aan boord aub. Trouwens, gisteren, en dat was in Brussel minder het geval dacht ik, nam Waters ook hehoorlijk wat van de vocals voor zijn rekening. Behalve een prachtgitarist (en songschrijver) blijkt de man ook een benadigd zanger. En zei ik prachtgitarist? Het was natuurlijk absoluut genieten van Waters' gitaarspel, en een echt plezier om de man 'bezig te zien'. Klasse.

Een schitterende setlist, prima uitvoeringen. De band klinkt ongeloofelijk strak en het is daarom ook zonde dat we het weerom met maar acht songs moesten stellen, het smaakte naar zo veel meer. Waters liet ons verstaan dra terug te komen. Laten we hopen dat dat zo is, en liefst als headliner. I'll be there !

Na het sublieme Annihilator-optreden, het tweede al in nog geen jaar tijd, even de zaal uit, t-shirtje kopen, pintje drinken, en op tijd terug naar binnen voor de hoofdact.

> SETLIST ANNIHILATOR:

1. KING OF THE KILL (King Of The Kill
2. OPERATION ANNIHILATION (Metal)
3. CLOWN PARADE (Metal)
4. SET THE WORLD ON FIRE (Set The World On Fire)
5. W.T.Y.D. (Alice In Hell)
6. NEVER, NEVERLAND (Never, Neverland)
7. PHANTASMAGORIA (Never, Neverland)
8. CRYSTAL ANN/ ALISON HELL (Alice in Hell)

Met ICED EARTH bleek het een aangename kennismaking. De band speelde een zeer stomende set van toch bijna 2 uur. Vooral de hele oude nummers en het werk uit het nieuwe album bleek mij het meeste te kunnen bekoren. De mix van Power Metal, Thrash & NWOBHM hééft wel iets, I like it! Al heb ik zo mijn bedenkingen/ reserves bij de Rob Halford-achtige stem van zanger Tim Owens, maar goed: ik ben dan ook geen Judas Priestfan... Het was aanvankelijk toch wel wennen aan Owens' stemgeluid. Al neemt dat niet weg dat de man een 'superstrot' met groot bereik heeft... Respect!

Na het optreden was er nog even tijd voor een Guiness in Kelly's Pub, om vervolgens de laaste trein richting Brussel te nemen. Straks doen we opnieuw een concertje, zij het van een heel andere orde: Luka Bloom.
.

Geen opmerkingen: