woensdag, maart 22, 2006

TIJDLOOS. Ultieme hommage aan Bram Vermeulen - AB, Brussel, dinsdag, 21.03.06

Wat een concert, wat een avond, wat een mooi eerbetoon aan Bram...

Het 'ultieme hommageconcert', want feestelijke hekkensluiter in een hele reeks, "Tijdloos", in de AB in Brussel. Een afgeladen volle AB die met volle teugen genoot van het o zo boeiende repertoire van Bram Vermeulen. En dat een goede drie uur lang! Om 20.05 begon het spektakel, om pas om 23.10 te eindigen.

Fantastisch was het.
BRAM VERMEULEN;
in eigen land te weinig gekend en geapprecieerd, in Vlaanderen op handen gedragen. De man ging véél te vroeg [Vermeulen stierf op 4 september 2004 onverwacht aan een hartaanval]. Hij liet ons echter een schat aan liedjes na, alsook vele prachtige teksten. Dat de Vermeulen postuum in eigen land dan toch nog in ere hersteld werd is een goede zaak. Al is het boter na de maaltijd.

Brams muziek, zijn teksten, zijn proza... Ze zijn apart, uniek, blijvend zeker! Dat bewijst ook de mooie Hommage "Tijdloos" die dochter Katarina Vermeulen, samen met muzikanten die met Bram bevriend waren, op touw zette.

Er werd getoerd door Nederlandse en Vlaamse zalen, dit met groot succes. Vanavond viel de AB te beurt. En tjonge wat een avond was het!

De vaste groep muzikanten, voor de Vlaamse toer, bestond uit niemand minder dan:

ERNST JANSZ (piano, zang)
PETER WASSENAAR (bas, contrabas)
KOEN DE CAUTER (gitaar, allelei fluiten, zang)
ROY BAKKER (percussie)
PIERRE VAN DUIYL (gitaar, zang)
KATARINA VERMEULEN (zang)
met;
FREDERIC SIOEN (zang, piano)
JAN DE WILDE (zang, gitaar)
GEERT HOUTEKIET (zang, gitaar)
RAF WALSCHAERTS (zang, gitaar, piano)

en met als speciale gasten:
WIGBERT VAN LIERDE
JAN HAUTEKIET

Een fenomenaal gezelschap zegt u? Zeg daar maar donder op!

Bram gezongen door anderen: het was knap gedaan, en ik was menigmaal onder de indruk. Bram zou dit zeker heel erg goed gevonden hebben ook... dat moet haast wel..

Was zeer aangenaam verrast door het stemgeluid van dochter Katarina, en hoogtepunten waren zeer zeker haar versies van "Eén goede reden" en "Bont en Blauw". Maar wat Frederic Sioen vandaag presteerde was ook énorm knap. Zijn groep volg ik iets minder, maar feit is dat deze jongen een ongeloofelijke mooie stem heeft... Hoe hij "De Steen" bracht, hoe doorleefd hij "Misselijk" naar voorbracht, hoe lieftallig "Doe Het" ...

Geert Houtekiet, Jan de Wilde (zélf een ware legende voorwaar!), en Raf Walschaerts gaven elk op hun eigengereide manier de Vermeulen nummers een bijzonder karakter, waarbij ik van Houtekiet vooral "Alle Vrouwen" en "Harder Jan" onthoud, nummers die Geert op het lijf geschreven lijken, van Raf onthou ik vooral zijn schitterende vertolking van "Mevrouw V" (over Vermeulen's dementerende moeder). En Jan de Wilde was zeer goed op dreef met "Verlegen", dat hij ook wel bij zichzelf vond passen...

Maar ook een revelatie voor was de mij volledig onbekende Pierre Van Duiyl. Wat een stem, wat een enthousiasme, wat een durf... Hoe die man "Rode Wijn" bracht.. Wat een klasse!

En muzikaal was het al helemaal een absoluut feest...

Heel goed vind ik dat er géén voor de hand liggende setlijst gekozen werd, en zo zie je dus naast bekende nummers zoals "de wedstrijd" (knap gebracht door Ernst Jansz), "De Steen", "Verlegen" en "Rode Wijn", ook minder bekende of voor de handliggende of zelfs toegankelijke parels aan bod kwamen. En elke artiest bracht de songs op zijn eigen typische manier ook dat was enorm goed..

De vele anekdotes en herinneringen, die verteld werden, waren om van te smullen.. zoals bijvoorbeeld het verhaal van Raf Walschaerts van Vermeulen die een flat naast hem had in Gent (Mariekerke eigenlijk, maar Raf loog 'Gent'), en daar zat te repeteren in zijn kamer, en Raf en zijn vriendin achter de muur, ondertussen geïnstalleerd, kopje koffie erbij, gewoon zaten te luisteren. Of het verhaal van de demo van Geert Houtekiet die Vermeulen meekreeg, maar nooit daarover iets liet weten aan Houtekiet, en pas jaren later bij een toevallige ontmoeting alle 5 de songs volledig zou kunnen citeren...


S E T L I J S T
1. Introductie
2. De Steen (op zang: Frederic Sioen)
3. Eén Goede Reden (op zang: Katarina Vermeulen)
4. Pauline (op zang: Katarina Vermeulen)
5. Een Doodgewone Jongen (op zang: Raf Walschaerts)
6. Alle Vrouwen (op zang: Geert Houtekiet)
7. Harder Jan! (op zang: Geert Houtekiet)
8. Misselijk (op zang: Frederic Sioen)
9. Verlegen (op zang: Jan de Wilde)
10. 1 + 1 = 1 (op zang: Pierre Van Duyil)
11. Mevrouw V (op zang: Raf Walschaerts)
12. Verlangen (op zang: Katarina Vermeulen)
13. Alles Kan (op zang: Katarina Vermeulen)
14. De Toekomst (op zang: Koen De Cauter)
15. Rode Wijn (op zang: Pierre Van Duyil)
16. Dorst (op zang: Pierre Van Duyl)

Pauze

17. Mijn Droom (op zang: Pierre Van Duiyl)
18. Altijd (op zang: Frederic Sioen)
19. Mijn Vriend (op zang: Geert Houtekiet)
20. De Grote Liefde (op zang: op zang: Geert Houtekiet)
21. Meneer Van de Velde (op zang: Raf Walschaerts)
22. Maria (op zang: Jan de Wilde)
23. Vannacht (op zang: Jan de Wilde)
24. Doe Het (op zang: Frederic Sioen)
25. Bont En Blauw (op zang: Katarina Vermeulen)
26. Niet Weggaan (op zang: Katarina Vermeulen)
26. Wedstrijd (op zang: Ernst Jansz)
28. Onzin (op zang: Pierre Van Duiyl/ Jan de Wilde)
29. Te Veel (op zang: Pierre Van Duiyl)
30. Naar Huis (op zang: Raf Walschaerts)
31. De Beuk Erin (op zang: Pierre Van Duiyl)
32. Dans met mij (op zang: Katarina, Raf, Frederic, Wigbert)
33. Bovenop de Berg (op zang: Katarina & Wigbert)

Toegift 1:
34. Polka (allen)

Toegift 2:
35. Klein Liedje (zaal + allen)


Bram, je bent nog lang niet vergeten! Het ga je goed, Bram.

6 opmerkingen:

Hildegarde zei

Het was inderdaad een fantastische avond! Een heel mooi en waardig eerbetoon aan Bram. Ik was wel aangenaam verrast door het optreden van Frederic Sioen, want mensen, wat een stem en wat een prachtige vertolking ...dat heeft mij echt heel erg ontroerd. Uiteraard was de hele avond absoluut een groot succes. Ik ben blij dat ik er bij was.

Markec zei

Dankje voor je reactie, Hildegarde...

... en zeggen dat ik twee jaar geleden op Werchter het niet de moeite vond om naar de Tent te gaan waar toen SIOEN speelde, achteraf heb ik toen wel gehoord hoe fantastisch dat wel moet geweest zijn...

Ja, het was écht heel goed.. Bram mag er fier op zijn, met welk respect en klasse de artiesten met zijn werk omgaan!

Marc VC zei

Spijt dat ik niet geweest ben
Den Bram wordt gemist

marijk zei

Ik was er ook bij in de AB dinsdagavond; helemaal vanuit nederland(omgeving amsterdam) naar brussel getogen voor dit allerlaatste hommage concert. En het was absoluut de moeite waard!! Ik vond het een hele bijzondere avond, heel anders dan de andere hommageconcerten die ik in de afgelopen maanden heb meegemaakt (ben namelijk 11 keer in belgie geweest voor een bram hommage concert)

Markec zei

@Marijk:goh, jij hebt dus de hele tour meegemaakt zeg? Tjonge.. mooi is dat!

Heb je ook die àndere tournee gevolgd, ook een eerbetoon maar met een andere bezetting...

Het énige wat mij een beetje (veel) stoort dat is de nu plotse overdreven media- en publieksaandacht, net van die media/mensen die hem eerst links lieten liggen. Nu ie dood is, ja nu.. verkondigen ze overal hoe goed de man was!

Ik volg Bram nu al sinds zijn "Vriend & Vijand" programma, en heb geen enkel "programma" (of noem het tour) sindsdien overgeslagen... heel erg vond ik bij de voorstellin ven "De Mannen".. waar ik een prachtig optreden zag in de AB, voor een nog niet halfvolle zaal, en Bram bijna zelf om bissen moest smeken. Dat vond ik héél erg. Maar erger is het dat hij in eigenland niet het respect kreeg dat hij verdiende/verdient.. nu wel ja.. postuum. Beter laar dan nooit?

Het ga je goed, BRAM.
Gelukkig blijven je teksten en je prachtige liedjes. Bedankt, Bram.

Jeroen zei

Schoon volk op het podium. Bram verdient het.