woensdag, januari 03, 2007

The Police plant rëunie!

Volgens de Britse krant The Daily Mirror zou de legendarische Britse band The Police een reünietour plannen voor volgende zomer.

Voormalige frontman Sting, die altijd gekant was tégen een reünie, zou druk aan het onderhandelen zijn met drummer Stewart Copeland en gitarist Andy Summers. Een woordvoerdster van A&M (destijds het platenlabel van de band) bevestigde dat er 'gesprekken hebben plaats gehad'.

The Police werd dertig jaar gelden opgericht en ook de allereerste Police-single 'Roxanne' blaast dan 30 kaarsjes uit. Het zou mee de aanleiding zijn voor de reünie. Tussen 1977 en 1984 stond het trio garant voor een originele mix van punk, rock, ska en newwave. Telkens met knappe teksten en het karakteristieke stemgeluid van Sting. Met hits zoals "Message In A Bottle","Every Breathe You Take" en "Don't Stand So Close To Me". De band is nooit officieel gesplit, maar na het vijfde album "Synchronicity" was het water tussen de drie te diep en was er - op de 1986 remake van "Don't Stand So Close To Me" na - geen sprake meer van Police-releases.

De drie bandleden gingen elk hun eigen weg. Stewart Copeland was vanaf dan vooral actief met het componeren van soundtracks en als sessiedrummer en ook Andy Summers startte een solocarièrre. Maar het succesvolst was wel de solocarrière van Sting.

The Police
zou beginnen touren meteen na het einde van Sting's huidige tour. Dra zouden de eerste datums bekend gemaakt worden. Police-fans hebben iets om naar uit te kijken! En nu maar hopen dat het waar is... Zo ja, hopen dat ze ook ons land aandoen. En met een beetje geluk zijn we erbij...

Adijo Tolar, Zivjo Euro !

Slovenië, "het enige van alle recente EU-landen dat aan àlle voorwaarden voldoet" (zo hoorde ik toch op het Nieuws eerder deze week), voert vanaf nu ook de Euro in. Adijo aan de Tolar dus, en Zivjo aan de Euro.[*]

De Tolar (afkorting: SIT), net zoals de Dollar afgeleid van 'Thaler" (een zilveren munt uit Bohemen die in 1518 het eerst werd geslagen) was sinds 8 oktober 1991 de munteenheid van Slovenië, en 1 Euro kwam dan overeen met 239,640 tolar.

Slovenië was in 2004 de eerste republiek van het voormalige Joegoslavië die lid werd van de Europese Unie.

De voormalige deelstaat van Joegoslavië werd in 1991, na een tiendaagse oorlog, onafhankelijk. Anders dan bij bijvoorbeeld Kroatië of Bosnië vonden geen "etnische zuiveringen" plaats (het land was is het ware "etnisch zuiver" met een percentage van 84 Rooms-Katholieken) en werd het land na het akkoord van Brioni door Millosovic en de zijnen met rust gelaten.

De Sloveense hoofdstad Ljubljana

Slovenija
, ook al onder Tito, als deel van Joegoslavië het meest welvarend, slaagde erin om zich snel te herstellen en als jonge staat zich goed te onwikkelen. De toeristen die vroeger de weg al vonden naar Slovenië, vonden, in de nieuwe context, al vrij snel terug de weg. Zelfs toen er in Bosnië en Kroatië nog gevochten werd.

Ik beleefde in augustus 1995 een onvergetelijke vakantie in het prachtige Slovenië. Maar het was tegelijk ook griezelig want tegelijkertijd zwegen de wapens nog niet in Bosnië en Kroatië, toch maar net over de grens. Later datzelfde jaar zou door Internatinaal ingrijpen wel een einde komen aan het conflict.

Voor wie Slovenië wil ontdekken: ik kan het alleen maar aanraden. En de invoering van de Euro maakt het nog makkelijker. Ben wel eens benieuwd of hier en daar - zoals hier trouwens ook gebeurde - de prijzen niet 'aangepast' gaan worden...

Bohinjsko Jezero (meer van Bohinj)

Ik héb nog Tolars thuis, die worden een collectors item nu neem ik aan, ik heb ze alleszins niet meer nodig als ik eindelijk nog eens terug ga naar Slovenija...


[*] adijo = adieu, vaarwel/ Zvijo: hallo, goeiedag, ...

[ Foto's: Markec ]

maandag, januari 01, 2007

2007: Proost!

Het nog prille jaar begon om 00.15 uur met... een Guinness in de Hanekeef... en in goed gezelschap. Samen met enkele vrienden droegen we 2006 waardig ten grave en verwelkomden we het nieuwe jaar.

Eerst gezellig thuis met Kristof en Leslie bij de Marc & Lisette wat aperitieven en knabbelen (met als welkome extra ingredienten o.m. de Willy's en Marjetten hilarische scenes op YouTube . Na het drinken van een weinig schuimwijn trokken we samen naar de Mechelse Grote Markt waar we nog enkele van de laatste noten van Paul Michiels hoorden in de vorm van een nogal inspiratieloze versie van "The Way To Your Heart" en er naar het vuurwerk keken... Na het vuurwerk ging Michiels gewoon door, en tijdens de wel heel belabberde versie van een Sting's "It's Probably Me" zakten we af naar "De Keef". Daar botsten we op Ann & Wim. Na enkele uurtjes Keef ging het met z'n allen terug naar Marc's place om daar nog wat 'na te aperitieven'... En zo was het opeens 5 uur ...

Alq mijn goede voornemen zijn geweest: niet meer drinken in 2007, dan ben ik alvast slecht begonnen....

Maar daar zal - wellicht ook voor u - de eerstkomende uren en dagen niet veel verbetering in komen.. of toch?

zondag, december 31, 2006

Gelukkig Nieuwjaar !

2006 nadert met rasse schreden zijn einde. Het aftellen kan dus beginnen! Voor elk van u een zeer prettige overgang van oud op nieuw en moge 2007 een fantastisch jaar worden dat u - op zijn minst - veel warmte, vriendschap, liefde en een goede gezondheid garandeert!

Goe feesten, enne: niet te zat he!

Zo, en nu kuis ik mijn schup af, met enkele vrienden gezellig samen terugblikken op 2006, vooruitkijken naar 2007, en vooral: samen op een plezierige manier het nieuwe jaar instappen, met inbegrepen zeker ook een bezoekje aan de Mechelse Grote Markt voor het vuurwerk en / of de nachtelijke live-optredens... misschien tot dan..

En sowieso: Gelukkig Nieuwjaar!

SCHOL!

De 30 beste albums van 2006...

Aan de vooravond van 2007 deel ik u graag mee wat volgens mijn bescheiden mening de 30 beste albums van 2006 waren. Blijkt dat ik me afgelopen jaar nogal veel in het hardere werk verdiept heb ;-)

De criteria die ik mezelf oplegde voor de TOP 30: enkel 'nieuwe releases', geen verzamelaars of re-issues, maar live albums mochten wel meedingen....

Ok. Here we go:

01. John Oliva's Pain - Maniacal Renderings
02. Sphere of Souls - From the Ashes
03. Dream Theater - Score
04. M!ndgames - Actors in a Play
05. Renaud - Rouge Sang
06. Neil Young - Living With War
07. Iron Maiden - A Matter of Life and Death
08. The Haunted - The Dead Eye
09. Ministry - Rio Grande Blood
10. Killing Joke - Hosannas from the Basements from Hell
11. Evergrey - Monday Morning Apocalypse
12. Saturnus - Veronika Decides to Die
13. My Dying Bride - A Line of Deathless Kings
14. Slayer - Christ Illusion
15. Novembre - Materia
16. Gotthard - Made In Switzerland
17. Metal Church - A Light in the Dark
18. Vanden Plas - Christ O
19. Devin Townsend Band - Synchestra
20. Bruce Springsteen - We Shall Overcome: The Seeger Sessions
21. Laïs - Documenta
22. Elis - Griefshire
23. The Gathering - Home
24. Queensrÿche - Operation Mindcrime II
25. Midlake - The Trials of Van Occupanther
26. Gnarls Barkley - St. Elsewhere
27. Tool - 10,000 Days
28. Mastodon - Blood Mountain
29. In Flames - Come Clarity
30. OSI - Free


Konden niet meedingen, wegens nog niet gehoord; de nieuwe schijfjes van Glenn Hughes en Thunder....