zondag, november 03, 2013

Vitaal Suede lost hoge verwachtingen in

Vrijdag 1 november 2013 had de Ancienne Belgique Britpop-icoon Suede te gast. Eerlijk? De verwachtingen voor het Suede-concert lagen hoog, heel hoog zelfs. Gezien de geruchten hier en daar over het niet altijd even stemvast zijn Brett Anderson was er ook ‘vrees’ voor een teleurstelling. En ook: "kunnen ze het nog anno 2013?". Het antwoord is affirmatief! We zagen een een erg vitaal en inspirerend Suede een fijn concertje ten beste geven in een goed gevulde AB!

Goed, Brett Anderson haalt niet meer de allerhoogste octaven maar was wel stemvast. Ook tijdens het frivole vinnige gekronkel op het podium. Wat een lenig mens zeg, en wat een artiest in lasso-microfoonslingeren. Anderson ontpopte zich ook als geboren entertainer en kreeg van bij de allereerste noot het publiek zonder enige moeite mee. En de verkregen aandacht, verslapte geen seconde. Terecht want de band speelde een foutloos parcours. Die o zo herkenbare, typische Suede-bandsound doet het hem. De grote graagte van Anderson, diens vocale kracht, geweldige muzikanten en een uitstekende setlist deden de rest.

Wanneer Brett Anderson letterlijk uit de op het podium geblazen ‘mist’ kwam, weerklonk “Europe is our playground, London is our town”. En we zongen allen mee. Kon het nog fout gaan? Openen met deze dijk van Suede-song! Moedig om vervolgens met drie nieuwe songs te vervolgen. Alhoewel: de band keerde in 2010 al terug naar het podium en heeft nu een nieuwe album te promoten natuurlijk. En het hoefde heus geen ‘best of-set pur sang’ te worden. Maar die nieuwe songs staan dus als een huis: het sterke ‘Barriers’, ‘Snowblind’ en een erg mooi ‘It Starts and Ends With You’ gingen erin als zoete koek. Ook ‘For the Strangers’ en ‘Sabotage’ en zeer zeker een prachtig ‘Sometimes I Feel I’ll Float Away’ die verderop in de set zaten, klonken super. ‘Bloodsports’ (2013) is dan ook een erg goed album dat zonder schaamrood naast een album als ‘Coming Up’ (1996) kan staan.

Van ‘Coming Up’ gesproken: dat album werd natuurlijk ook bezocht. Met een schitterend ‘Filmstar’, een fenomenaal ‘She’ en helemaal in de staart, hoe kon het ook anders, ‘Beautiful Ones’. Enorm genoten ook van ‘Animal Nitrate’(!), ‘So Young’ en ‘We Are The pigs’ of nog: ‘Can’t Get Enough’ en ‘Metal Mickey’. Jawel, de band was in bloedvorm, Anderson goed bij stem en het optreden top. 

De band moet erg zeker van zichzelf geweest zijn want de show werd opgenomen. De CD kon je meteen na het optreden mee naar huis nemen. Op de opname hoor je ook goed hoe strak de band speelt en dat Anderson nog prima bij stem is anno 2013. Oef! Goed, tegen het einde van het concert was het iets minder en zat hij net niet door zijn stem. Maar dat na een foutloos parcours.

Suede kwam, zag en speelde de AB plat. Fijn! Ja, ze ‘kunnen het nog’ dus.

Setlist:
Europe Is Our Playground / Barriers / Snowblind / It Starts and Ends With You /Filmstar / Trash / Animal Nitrate / We Are the Pigs / Sometimes I Feel I'll Float Away / Sabotage /She / Can't Get Enough / He's Gone / Still Life / For the Strangers /So Young /Metal Mickey /Beautiful Ones //Hit Me

verslag: © Markec

Geen opmerkingen: