vrijdag, juli 14, 2006

Vaarwel Kapitein Zeppos - R.I.P. Senne Rouffaer

Kapitein Zeppos is niet meer. Vlaamse acteur Senne Rouffaer is op tachtigjarige leeftijd overleden. Hij begon zijn carrière in het theater (KVS) maar verwierf vooral bekendheid met de jeugdserie "Kapitein Zeppos", waarvan hij ook regisseur was. Ook voor 'Johan en de Alverman' en 'Keromar' deed Rouffaer de regie. Zijn laatste rol speelde de acteur in de VTM-serie 'Spoed'.Rouffaer's grootste passie was het theater. 40 jaar lang was hij aan de KVS verbonden waar hij vooral genoot van zijn vertolkingen van het werk van Shakespeare. Hij speelde ook in vele films zoals bijvoorbeeld "De Man die zijn haar liet kort knippen". Maar het grote publiek kende hem natuurlijk als Kapitein Zeppos, een serie uit de jaren '60, maar ook bekend bij dertigers en twintigers omdat deze serie ook nog herhaald werd in de jaren '80. Onlangs, 40 jaar na de eigenlijke serie uitgezonden werd, verscheen er nog een DVD-box van. Die Zeppos-DVD-box stond trouwens al op mijn verlanglijstje. Jeugdsentiment...

Kaptein Zeppos en zijn avonturen. Heb er als kind véél naar gekeken, Zeppos was echt een held voor mij en mijn kameraadjes... Later zag ik Rouffaer ook meermaals aan het werk in films maar vooral op de planken, en mijn respect voor deze grote meneer werd er alleen maar groter door. Een groot acteur, een natuurtalent.

Met Senne Rouffaer verliest Vlaanderen een groot acteur en een aangenaam mens.

Goede reis kaptitein!

Rust in vrede Senne Rouffaer.

woensdag, juli 12, 2006

11 juli in Mechelen: Schoon volk, Kleinkunstgoden, vuurwerk en een Trien om (niet) te zien

Een fijne zomerse 11 juli was het, eerst genietend van een lekkere Margriet op een terrasje op de Grote Markt, later het Kleinkunstfestival bijwonend, samen met veel "goed volk' , met ook weer aangenaam weerzien van vele bekenden. Sommigen zag ik de afgelopen dagen al wel meer op andere 11-julivieringen. Bij anderen was het wat langer geleden.

Kleinkunstlegenden Miek & Roel mochten de spits afbijten en deden dat met verve. Zij werden ouder, de relevantie van sommige van hun liedjesteksten is soms zoek, andere nummers blijven dan weer brandend actueel, maar hun mooie stemmen zijn nog in tact en het was meer dan aangenaam naar deze pretentieloze luisterliedjes te mogen horen. Onder de vele bekende 'classics' kregen we "Het Beloofde Land" en natuurlijk "Jij en Ik".

Thomas Lauwers die straks op stap gaat met een hommageproject rond Ramses Shaffy, bracht een mooie mix uit eigen werk en liedjes van anderen. Een zeer aangename stem, die bij momenten aan Johan Verminnen deed denken (als dat geen compliment is!). Hele mooie liedjes bracht deze Thomas Lauwers ons. Een meer dan aangename verrassing, en wat mij betreft: DE revelatie van de avond

Noppes: Ja. Noppes dus. Ongeloofelijk tegengevallen. Zo goed als ik ze vond op NekkaNacht, zo slecht vond ik ze nu. Saai, slaapverwekkend, weinig beklijvend (te) véél van hetzelfde. Noppes dus.

Neen, dan liever Bart Herman: subliem. Wat een mooie teksten. wat warme stem. Heb hem altijd zo'n beetje als volwaardige "opvolger" van de betreurde Wim de Craene - één van mijn 'Vlaamse Helden' toch wel - gezien. Dezelfde goede mix tussen kleinkunst, chanson en rock. Herman bracht vele van zijn bekende liedjes waaronder natuurlijk ook het kippenvel factor 100 nummer "Ik ga dood aan jou". Slik. Amai.
Bij Bart Herman was er eindelijk wat meer volk toegestroomd naar de Grote Markt en terecht deze man is zéér goed. Prachtig optreden. Smaakte naar méér!

Sabien Tiels: een absolute RAMP. Flauwe smartlapmuziek - mijn ding niet, maar kom dat is mijn probleem: maar was dit niet een kleinkunstfestival? - op de maat zingen kan de juffrouw ook al niet. En dan die flauwe 'bindteksten'. Eddy Wally was nooit ver weg. Bijna had ik geroepen: "geweee-eeeldig!". Blijf volgende keer aub van de muziek van Wim de Craene af. De interpretatie van de Craene's "Tante Emma" sloeg echt nergens op. En, juffrouw Tiels: als je nog eens W. de Craene's werk "zingt", zég dat dan ook en doe niet alsof het je eigen nummer is.
Wat Sabien Tiels op deze 11-juliviering kwam doen, en dan nog als hoofdact was me een groot raadsel. 11 juli is nog steeds geen "T(r)ien om Te Zien" dacht ik...

Het wachten op het Vuurwerk was dan ook lang, het optreden van La Tiels leek maar nooit te stoppen. Al vrij snel verliet ik de Grote Markt en zakte naar de Schoenmarkt af, waar al veel volk verzameld was. Voor La Tiels? Grapje zeker? Neen, voor het vuurwerk natuurlijk! En dat Vuurwerk mocht er zijn... Mechelen werd verwend. Prachtig.

maandag, juli 10, 2006

Een fijne Vlaamse Feestdag!

Morgen viert de Vlaanderen feest; 11 Juli. Voor elk van u een fijne, aangename, zonnige Vlaamse feestdag toegewenst! En: hopelijk bent u bij de gelukkigen die morgen vrij heeft, want het is nog steeds géén officiële feestdag. Ook al werd al beloofd door de regeringspartijen werk te maken van die Vlaamse Feestdag, er moet blijkbaar nog véél water door de Schelde, Leie, Dender, IJzer, Zenne, Nete, Rupel ... vloeien.

Maar u mag naar verluidt wel gratis parkeren op 11 juli. Komt misschien mooi uit - als u zich al vrij kàn maken - wanneer u naar een 11-juliviering afzakt in uw stad. In Brussel, of zoals ondergetekende op de Mechelse Grote Markt, waar "De Gulden Ontsporing" op een heus kleinkunstfestival zal uitdraaien, met Miek & Roel, Noppes, Thomas Lauwers en Bart Herman. Vanaf 19 uur begint het spektakel met vuurwerk achteraf...

Als u naar Brussel gaat, kan u al vanaf de middag terecht op het Sint-Katelijnepleintje voor de radicale viering van de Vlaamse Volksbeweging. 's Avonds is er dan de Gulden Ontsporing.

zondag, juli 09, 2006

STING en SIMPLE MINDS regeren op TW CLASSIC

Druk druk druk... en warm dat het was... Bloedheet! Verbrand, hees en voldaan thuisgekomen besluit ik echter ook: het was vooral een zeer geslaagde festivaldag, met héél veel sfeer, goedgezinde mensen, maar vooral prima concertjes. Dan hebben we het over Werchter Classic '06 ...