zondag, november 29, 2009

OMD & Simple Minds @ Vorst Nationaal

De Graffiti Soul Tour van Simple Minds hield gisteren, zaterdag 28 november, halt in Vorst Nationaal. Het werd een fijne avond met een geweldig publiek en een prima setlist. Voldoende aandacht voor het nieuwe album, Graffiti Soul en geweldig om nummers uit Sons and Fascination en Street Fighting Years op de setlist terug te vinden! Al zette de slechte geluidskwaliteit en/of de merkbare vermoeide stem van Kerr toch een beetje een domper op een verder goed concert.

OMD
'Very special guest' OMD werd door het publiek laaiend enthousiast omarmd en Andy McClusky was daar zichtbaar en overduidelijk oprecht door gecharmeerd. De synthipop van OMD is niet hélémaal mijn ding, maar live was het dik in orde . Knappe show, inclusief de gekke danspasjes van Andy McClusky...

> SETLIST:
Dazzle Ships / Messages / Electricity / Forever Live And Die / She's Leaving / Souvenir / Joan of Arc / Maid of Orleans / Statues / Talking Loud And Clear / Locomotion / So In Love / Sailing on the Seven Seas of Love / Enola Gay


SIMPLE MINDS
Klokslag 21 uur weerklonken de eerste noten van 'Theme for Great Cities'. Ingekort, en ook gebruikt als intro op de show en setopener 'Sanctify Yourself'. Goed, maar ik heb toch liever de 'integrale versie' van deze geweldige instrumental. Daarna een goed en krachtig 'Stars Will Lead The Way', meteen al gevolgd door 'Waterfront' om dan wat stoom af te blazen met 'Big Sleep'.

De versie van 'Moscow Underground', één van de songs uit het jongste album, was érg sterk. En andere uitschieters waren 'In Trance As Mission' en 'Sons and Fascinations'. Ook 'Let it All Come Down' was sterk. En, 'Somebody Up There', gelukkig wél integraal gebracht, was super. De aanwezigheid van 'Street Fighting Years', deze tour en dus ook in Brussel, was ook een pluspunt. Goed versie.

'All the Things She Said' klonk een beetje rommelig en ook 'Once Upon A Time' klonk niet helemaal overtuigend.

De bisronde startte met 'Neon Lights' (Kraftwerk) dat de band samen met Paul Humphreys en Andy McClusky van OMD bracht. Beide bands hebben dit nummer van Kraftwerk op hun repertoire staan. Geen van beide coverversies vind ik geweldig, maar live was het best ok.

'Graffiti Soul', titeltrack van het nieuwe album en 'Rockets' werden ook voor de bisronde gehouden, net als 'Let There Be Love' - wat voor mij niet had gehoeven en het onvermijdelijke 'Alive and Kicking'. Kerr & Co sloot af met de woorden 'We don't want to go home' en 'Home' weerklonk...

Een onderhoudende avond vol sfeer in het veel te warme Vorst Nationaal. Het geluid zat niet altijd even goed en dat gold zeker ook voor Jim's stem. Die kwam er niet altijd even sterk door, misschien wel de tol van het toeren? Ook had ik de indruk dat de band minder die 'drive' had die we van hen gewend zijn. Maar misschien lag dat aan mij...

In elk geval: gelukkig wachtte de heren een paar (2) daagjes rust na Vorst om dan aan het UK-luik van de tour te beginnen. Hopelijk genoeg tijd om wat te recupereren.

Samengevat: een avond vol sfeer met een laaiend enthousiast publiek, een knappe setlist. Muziektechnisch verre van perfect. Maar wel gewoon goed.

> SETLIST:
Themes For Great Cities (Sons and Fascination, 1981)
Sanctify Yourself (Once Upon A Time, 1985)
Stars Will Lead The Way (Graffiti Soul, 2009)
Waterfront (Sparkle In The Rain, 1983)
Big Sleep (New Gold Dream, 1982)
Moscow Underground (Graffit Soul, 2009)
All The Things She Said (Once Upon A Time, 1985)
See The Lights (Real Life, 1991)
Street Fighting Years (Street Fighting Years, 1989)
Sons And Fascination (Sons And Fascination, 1981)
Someone Somewhere in Summertime (New Gold Dream, 1982)
In Trance As Mission (Sons And Fascination, 1981)
Sombody Up There Likes You (New Gold Dream, 1982)
Once Upon A Time (Once Upon A Time, 1985)
One Step Closer (Cry, 2002)
Don't You (Forget About Me) (1985)
Promised You A Miracle (New Gold Dream, 1982)
Glittering Prize (New Gold Dream, 1982)
Let It All Come Down (Street Fighting Years, 1989)
New Gold Dream (New Gold Dream, 1982)

# encore
Neon Lights (with OMD)
Alive And Kicking (Once Upon A Time, 1985)
Rockets (Graffiti Soul, 2009)
Graffiti Soul (Graffiti Soul, 2009)
Let There Be Love (Real Life, 1991)
Home (Black & White 050505, 2005)

verslag: © Markec
.

Geen opmerkingen: