woensdag, oktober 01, 2008

Two Days of KILLING JOKE @ AB !

Jaren had ik er op gehoopt.Toen bleek dat het daadwerkelijk ook zou gebeuren was ik uiteraard zeer aangenaam verrast. Fantastisch! De hereniging van de 'originele lineup'. Die zou bovendien nog live toeren ook! Dat het speciaal zou worden stond in de sterren geschreven: de band doet op deze tour slechts elf steden aan en op de meeste plaatsen resideert ze er voor twee avonden, en elke avond is anders. Op de eerste avond put de band rijkelijk uit de eerste twee albums om op avond twee het gehele Pandemonium-album (1994) te brengen, aangevuld met de eerste 'Island-singles'. "Wow!" Ja, dat was mijn spontane reactie. Toen dus bleek dat KILLING JOKE ook Brussel zou aandoen ... Uiteraard wou ik erbij zijn! Snel een combiticket besteld (beide avonden) dus en dan een paar maanden wachten in volle ongeduld... Maar, wees gerust: het was "The Wait" méér dan waard: Youth, Geordie, Big Paul Ferguson en Jaz; Killing Joke anno 2008, is, afgaande op de fenomenale optredens van maandag 29 en dinsdag 30 september, springlevend, en is dus nog lang niet aan een "Requiem" toe!

Maandag, 29 september - Nee, nog geen Requiem voor deze sublieme band. Maar daar startte, na de introtape - een flard "Eyes Wide Shut" (of was het toch "Blade Runner"? we hadden er 'front row' een kleine discussie over - de avond wel mee: REQUIEM. En jongens wat een pletwalsversie toch! Meteen werd duidelijk dat Jaz & Co ons géén ogenblik 'rust' zou gunnen. Het zou een heel erg opgefokte, dynamische en superenergieke set worden. Als tweede nummer werden we vergast op "Wardance"!! Wowow...

FOLLOW THE LEADERS.... THIS IS MADNESS !

En er werd verder, zoals voorzien, geput uit de albums "Killing Joke" (1980) met spetterende versies van "Tomorrow's World", "Complications", "So 36" en "Primitive".

Jaz bleek heel wat kilo's afgevallen en bewoog zich wel heel erg lenig op het podium, nu ja lenig, in zijn gekende statische, expressieve stijl dan. En wij? Het publiek? Wij brulden alle songs letter voor letter mee en bouwden een fenomenaal feestje. Het ging er wel heel beweeglijk aan toe, vooraan, en een Killing Joke-mosh feestje: het is ook weer eens wat anders...

Na, een deel songs uit het eerste album kregen we een geweldige versie van "Eighties" te horen, om daarna op de "What's This For"-trein te springen (het tweede KJ-album, 1981). En ook hier was het enorm goed. De songs, waarvan sommigen me in hun albumversie iets minder zeggen, staan live als een huis, met ondermeer "The Fall Of Because", het geweldige "Tension", "Butcher" en natuurlijk ook "Follow The Leaders" en "Exit", maar zeker ook niet te vergeten: "Madness" en "Who Told You How?", twee voorbeelden van songs van dit album die me in hun livejasje veel beter klonken!

Mijn favoriete 'early KJ-track', en een van mijn favoriete KJ-tracks tout court, werd opgespaard, samen met "Pssyche" voor het einde van de main set: "The Wait"! Fenomenaal. Geweldig. Fantastisch ! Woow....

De band zou slechts één keer terugkeren voor bisnummers. Als eerste bis werden we getrakteerd op een eerbetoon aan, toch geruime tijd een vaste KJ-waarde, bassist Paul Raven (1961-2007), met het door allen gekende "Love Like Blood"! Maar we kregen ook een gloednieuwe song te horen: "Fresh Fever", en dat klonk verre van slecht. Een song die de KJ-1981, Kj-2003- en Pandemonium-sound perfect met elkaar verzoent. Klinkt goed? Ja, dat vonden wij ook!

Toen "Change" door de zaal knalde was dit echt tot besluit, en na deze daverende versie was het dan echt gedaan... maar elkeen was meer dan tevreden, en zeker zij voor wie het nog niet gedaan was, want morgen, dinsdag, opnieuw afspraak met KILLING JOKE.

SETLIST 29.09.08
:

1. REQUIEM
2. WARDANCE
3. TOMORROWS WORLD
4. COMPLICATIONS
5. SO 36
6. PRIMITIVE
7. EIGHTIES
8. THE FALL OF BECAUSE
9. TENSION
10. UNSPEAKABLE
11. WHO TOLD YOU HOW
12. MADNESS
13. BUTCHER
14. EXIT
15. FOLLOW THE LEADERS
16. THE WAIT
17. PSSYCHE
**
18. LOVE LIKE BLOOD
19. FRESH FEVER
20. CHANGE


HET GEWELDIGE PANDEMONIUM VAN KILLING JOKE

Dinsdag, 30 september - Wat is de overtreffende trap van geweldig. Geweldiger? hm... Alleszins: na een overweldigende energieke fantastische adrenalinestoot annex topconcert van jewelste op maandag, sloeg KILLING JOKE erin dat op dinsdag nog eens lichtjes over te doen. Moeiteloos !

Waar de nadruk op maandag vooral lag op de ruwe en brute energie van de eerste albums ( op dinsdag vooral geput uit het album 'Pandemonium' (1994), aangevuld met werk uit 'Revelations', 'Night Time', 'Killing Joke' (2004) en de toppers uit de albums die de avond voordien gespeeld werden. Maar ook vandaag: een nieuw nummer.

De band was, misschien zelfs nog meer dan maandag, in topform, en de setlist was er eentje om duimen en vingers bij af te likken. Het publiek leek minder talrijk en rustiger dan maandag, maar ambiance, sfeer was er ook bij déze Killing Joke Gathering!

Wat een aangename verrassing om "THE HUM" als opener te krijgen zeg... En hoe de set opgebouwd werd: "Change", "Pssyche", "Love Like Blood" - waarbij Jaz halverwege de set: "you know this one's for Raven, don't you?!"Ja, ook vandaag. Na "Eighties", in een fenomenale goede versie, belandden we in het Pandemonium-album! En hoe. "Whiteout"!, "Labyrinth" !!!, "Exorcism" !! en als aangename verrassing "Black Moon", wat ik niet in de liveset verwacht had. Jammer dan wel dat "Millenium" er niet bij zat. Wel geweldige versies van "Communion" en "Pandemonium" natuurlijk.

Maar behalve de Pandemonium-tracks was het ook genieten van een wel heel erg funky versie van "Turn to Red" (!!), "Money is Not Our God" én "Asteroid". Wow!!! "The Wait", in een nu nog nazinderende versie, en in de bissen "Wardance" én het gloednieuwe "Time Wave". Toptrack!

SETLIST 30.09.08:

1. THE HUM
2. CHANGE
3. PSSYCHE
4. LOVE LIKE BLOOD
5. EIGHTIES
6. WHITEOUT
7. EXORCISM
8. LABYRINTH
9. BLACK MOON
10. TURN TO RED
11. COMMUNION
12. MONEY IS NOT OUR GOD
13. ASTEROID
14. THE WAIT
15. PANDEMONIUM
*encore:
16. TIME WAVE
17. WARDANCE

Killing Joke anno 2008 is levender dan ooit. De originele line up die weer een feit is; Youth, Geordie, Jaz, Big Paul... ik had het niet meer durven dromen of hopen. Dat het ook zo'n geweldige optredens gingen zijn ook niet! Er is - voor januari al zelfs - sprake van een nieuw Killing Joke-album.

Weerom iets om naar uit te kijken dus...

verslag én foto's: (c) M@rkec. Alle foto's vind je hier (slideshow) of hier (flickrset).
.