dinsdag, september 14, 2010

Wim de Craene is ook nooit echt weg

14 september 1990, 18 was ik, rondlummelend in huis hoorde ik plots op de radio dat onheilspellende bericht: "Wim de Craene is overleden" later werd gezegd dat het om zelfmoord zou gaan, al, zo bleek onlangs, is het overlijden nooit echt onderzocht. 1990 dat is ondertussen al twintig jaar geleden. Het lijkt alsof het gisteren was. Vandaag heb ik nog eens uitvoerig geluisterd naar de vele mooie liedjes van Wim de Craene. Wat ik al lang wist werd nogmaals bevestigd: wat een natuurtalent! Zulke mooie, vaak droeve, melancholische en pakkende dan weer grappige of kritische teksten, of dat alles in één. Wat een knappe songs. Een meer dan degelijke songsmid, en dichter was hij. Jammer, maar zo gaat het te vaak, dat de Craene, althans naar mijn gevoel, nooit het o zo verdiende respect kreeg, toch zeker niet 'bij leven'.

Wim is weg. Maar, zoals één van zijn albumtitels luidt: 'Wim de Craene is ook nooit echt weg' (1977). Zo is het. De muziek leeft verder! En hoe! Nog steeds zijn die liedjes even prachtig.

Straks komt er een hommagetournee voor Wim - 'Wim de Craene 20 Jaar Later', met ondermeer Della Bosiers (met wie Wim samen 'Mensen van 18' opnam) en zoon Ramses de Craene, Tom Van Landuyt, Mira, William Souffreau die Wims liedjes met het nodige respect zullen brengen. Ik kijk er al naar uit. Ook de albums, nog steeds niet makkelijk te vinden op CD, zouden heruitgebracht worden...

Wim is nooit écht weg. Zijn mooie liedjes zéker niet! Dankje, Wim!
.

maandag, september 13, 2010

9/11, U2 @ 360° in Zürich: What A Night!

Na het overweldigende optreden van U2 in het Londense Wembleystadium vorig jaar in augustus (14.08.09), sprak ik met mijn broer af: "àls er in het tweede of derde luik van de tour Europese datums bijzijn, moeten we trachten nog eens opnieuw te gaan. Maar als het even kan, niet in het vermaledijde Koning Boudewijnstadium!". Het werd Zürich, voor broer Wim, die ginds woont, handig, voor mij ook, het was immers in een weekend, en weerom een excuus voor een, weliswaar ultrakorte, Zwitserlandtrip. Zaterdag 11 september was de dag, ja: 9/11! En om het met Bono’s woorden te zeggen: “What A Night!”.

Nieuwe U2 song "Every Breaking Wave"