vrijdag, april 20, 2007

Jon Oliva: Akoestisch en Adembenemend!

Aan de vooravond van Pestpop was het volop genieten geblazen in de vorm van een akoestische set van Jon Oliva's Pain. Eerst pikte ik nog SENGIR mee, die tegen alle verwachtingen/afspraken in niet akoestisch speelden, maar; goed, ja dat was het wel. We mogen hier in Vlaanderen trots zijn op "onze" Sengir...

Maar ik was natuurlijk gekomen om de grote meneer (ook letterlijk kan je wel stellen!) JON OLIVA te bewonderen... En jongens, wat was het goed!

We werden verwend met een mix van ADEMBENEMENDE versies van Savatage-klassiekers en songs uit Jon Oliva's Pain albums 'Tage Mahal' en 'Maniacal Renderings';

SETLIST:
NEW YORK CITY DON'T MEAN NOTNING
outtake 'Streets': NIGHT FADES AWAY
JESUS SAVES - 'original version, not on the album' - dixit Oliva
THE ANSWER (van Maniacal Renderings)
FLY AWAY (Tage Mahal)
STILL I PRAY FOR YOU NOW (Maniacal Renderings)
STRANGE REALITY
A LITTLE TOO FAR
OUT IN THE STREETS
SLEEP
CHANCE
SUMMER RAIN
GHOST IN THE RUINS
STARE INTO THE SUN
IF I GO AWAY
** beatles set **
A DAY IN A LIFE
ELEANOR RIGBY
**
SOMEWHERE IN TIME
BELIEVE
***
EVERYBODY'S GOT SOMETHING TO HIDE EXCEPT ME AND MY MONKEY (Beatles)

Echt indrukwekkend was het. De Savatage-klassiekers in 'uitgeklede versies' bezorgen je gewoon puur kippenvel, en dan in de eerste plaats 'A Little Too Far', 'Sleep', 'Summer Rain', 'Jesus Saves', 'Ghost In the Ruins' en uiteraard het door iedereen meegebrulde 'Believe'. Maar ook de nummers van Oliva's Pain zijn fantastisch akoestisch, met als uitschieter "Still I Pray for You Now", voor Jon's betreurde broer Chris. En hoe fijn was het wel niet om een oude kraker als 'Out in the Streets' nog eens te horen, en akoestisch dan nog wel...

Maar dé verrassing was toch wel Oliva's interpretatie van Beatlesnummers zoals "A Day in A Life" - je ogen sluiten en je zou denken dat John Lennon zelf daar zat! - "Eleanor Rigby" en "Everybody's got something to hide except me and my monkey" !

Oliva bleek erg veel dorst te hebben, of goesting... Maar wat ie dronk was nu niet bepaald water. Wat erook in die cola-beker zat, de toevoeging ken ik, ik zag wat men telkens in de beker deed: Jägermeister! En na afloop zag ik Oliva de hele fles, of wat ervan over was, meenemen....

Jon Oliva's Pain: Fantastisch Fenomenaal..en nog veel meer superlatieven zijn hier op hun plaats, en dan overdrijf ik echt niet. Deze grote meneer verdient alle respect. En ik voel me vereerd de man twee maal na mekaar aan het werk te kunnen zien: morgen elektrisch, met - wie weet - gezien de aanwezigheid van Chris Caffery en Zachary Stevens, een Savatage-rëunietje?

Het wordt alleszins erg goed, zaterdag, want... Jon Oliva beloofde ons vanavond om morgen het integrale STREETS-album te zullen brengen! Als dat niets is om naar uit te kijken!
Enne, hij zei ook: "I've got some friends here tomorrow"... dus.... Wie weet....
.

3 opmerkingen:

nathalie zei

jon oliva's pain was inderdaad geweldig te vrijdag. Was de eerste keer dat ik hem zag, maar zal waarschijnlijk ook niet de laatste zijn. Had wel een beetje spijt dat ik er zaterdag niet bij was...maar jah, een mens kan niet alles hebben in het leven. Leuk review'tje ;)

Markec zei

Bedankt voor je reactie, Nathalie: ja het was echt fantastisch he !!

Anoniem zei

ik ben zowel vrijdag als zaterdag naar pestpop geweest voornamelijk voor jon oliva's pain op vrijdag en op zaterdag voornamelijk voor jon oliva's pain, caffery en zachery stevens.
ik vond dat de stem van jon op vrijdag minder was dan normaal wat niet wegneemt dat het uistekend was maar ik had al beter gehoort.
zaterdag daarentegen was jon weer de oude.
jammer van het geluid op de vrijdag.
caffery uitstekende gitarist maar is van nature geen zanger, het was zeker niet slecht.
c2c was uitstekend weliswaar, zeker als caffery erbij kwam.
ook tijdens jop op het einde prachtig gewoon.
ik ben een echt savatage fan daar is geen twijfel over mogenlijk.
hopelijk heeft deze ontmoeting de mannen van savatage doen inzien dat savatage ons nauw aan het hart ligt.
wat me ook opvalt is dat in het gastenboek van pestpop veel commentaar is (negatief) op het feit dat er ietske teveel savatage op het podium stond.
dit is voor mij totaal onzin want ze kwamen in naam van hun eigen project.

cris oliva respect!!