donderdag, maart 27, 2008

De fantaytische Quantumtrip

Zo. De kop is er af!

Het eerste optreden van de (veelbelovende) mini-tour van QUANTUM FANTAY was er eentje om in te lijsten. Europa, be prepared for dit illustere ferm getalenteerde gezelschap !!
Ondergetekende kijkt nu al uit naar het moment dat hij zeggen kan, staande tussen een mensenmassa op een groot festival of in een grote zaal: "ja, en ik heb die mannen ooit nog gezien in een Jeugdhuis in Lokeren". Want dààr vond de 'kick off' plaats van hun euro-tour, in Jeugdhuis 'Tklub' in de bands thuisstad.

Aan het begin van de avond was het natuurlijk fijn om weer een aantal bekende gezichten weer te zien, en een praatje te slaan (wat we tussen de optredens en nadien ook nog deden natuurlijk) en dat deden we met op de achtergrond dat prachtige SIEGES EVEN album "Paramount". Het werd zondermee een avond die bol zou staan van goede muziek: dat gold dus ook voor de 'achtergrondmuziek'.

Aanvankelijk weinig volk, en sommigen onder ons vreesden het ergste, gelukkig bleek die vrees in de loop van de avond ongegrond.

GEMINI SEASON
GEMINI SEASON mocht openen voor QT. En dat deden ze het met verve. Zowat alle nummers van hun eerste album "Gone" passeerden de revue al vond ik ze in hun live-jasje een stuk opwindender klinken. Misschien moeten de heren op hun volgende CD proberen dat live-geluid te benaderen? Tijdens het optreden van GS stroomden er alsmaar meer mensen toe, waarmee meteen onze vrees ongegrond bewezen werd. Wel jammer dat de mensen in kwestie niet vroeger kwamen, want GEMINI SEASON pakt uit met een strakke en inspirerende set. Knap gitaarwerk van Dario Frodo, uitstekende vocalen van "Zors", wat een mooie en heldere stem heeft die man, maar de ritmesectie met een haast hyperkinestische "Krid Yrus" op bas en het fraaie, prominent aanwezige, 'sturende', maar nooit storende drumwerk van "Marty", was ook bijzonder goed. Progy rock, funky progmetal, ... u kiest zelf maar een labeltje om erop te kleven, maar 'uitstekend' of gewoon "Gemini Season'' mag natuurlijk ook...

QUANTUM FANTAY
Rond 21.15 was de tijd dan gekomen: QUANTUM FANTAY! En jongens wat was het goed ! Vanaf de eerste tot en met de laatste noot was het genieten van een muzikale, spacy trip van jewelste. Een trip? Jawel. Want een concert van QUANTUM FANTAY is niet zomaar een concert waar je naar komt "kijken", nee je wordt volledig ingepalmd, overdonderd en meegevoerd op een unieke reis met veel spacy en hier en daar Floydiaanse accenten. Een trip waarvoor géén geestesveruimende middelen nodig zijn, of het zouden de 'drugs' moeten zijn genuttigd door het publiek: Alcohol en Caffeine ...

Geweldig Goed. Twee woorden die het optreden eigenlijk perfect samenvatten, of gewoon ook: 'unieke trip'. De zalige toetsenpartijen van Pete Mush, het geweldige gitaarwerk van Dario Frodo (ja, hij wéér), de grootste fluit van Charels Sla, het funky baswerk van Jaro en de strakke drums van Gino Bertollini. Samen goed voor een fantastisch feestje van bijna twee uur. En zelfs de meest houterige Harry moet wel - al was het maar een beetje - bewégen bij deze muziek!

We werden vooral verwend met nummers uit de CD's "Agapanthusterra" en "Ugisiunsi" maar dus ook "From Herzberg to Livingroom", de Live-CD die ze met deze tour deels ook promoten. Met o.m. toppers zoals "Niek Shlut", "The Spirit", "Ugisiunsi" en "Snowballs in Ghostlands" en ook het geweldige "Blocktail". En we kregen nog een gloednieuw nummer te horen ook: "The Cube". Lekker !!!

Of ik de heren nog ga kunnen zien op déze tour is nog niet zeker, maar ik ga proberen ze bij een eerstvolgende mogelijk opnieuw te gaan beleven (want dat is het eerder dan "gaan zien" eh!) zoveel is zeker !!! (Misschien ga ik wel naar Verviers op 6 april, waar ze hun mini-tour afsluiten...)

QUANTUM FANTAY. Moge Europa genieten en dansen, en massaal de CD's kopen ook natuurlijk !! Gisteren Lokeren, vandaag Appeldoorn, dan Wurzburg (D), Znin (PL), Russelheim en Fulda (D) en Belveaux (L). Om voorlopig te besluiten in Verviers. Volgende stap: de rest van Europa en de Wereld? Ik wens het hen vanharte toe !

Zij die nog gaan kijken: hou je klaar voor een Fantaytisch feestje ;-)