woensdag, juli 12, 2006

11 juli in Mechelen: Schoon volk, Kleinkunstgoden, vuurwerk en een Trien om (niet) te zien

Een fijne zomerse 11 juli was het, eerst genietend van een lekkere Margriet op een terrasje op de Grote Markt, later het Kleinkunstfestival bijwonend, samen met veel "goed volk' , met ook weer aangenaam weerzien van vele bekenden. Sommigen zag ik de afgelopen dagen al wel meer op andere 11-julivieringen. Bij anderen was het wat langer geleden.

Kleinkunstlegenden Miek & Roel mochten de spits afbijten en deden dat met verve. Zij werden ouder, de relevantie van sommige van hun liedjesteksten is soms zoek, andere nummers blijven dan weer brandend actueel, maar hun mooie stemmen zijn nog in tact en het was meer dan aangenaam naar deze pretentieloze luisterliedjes te mogen horen. Onder de vele bekende 'classics' kregen we "Het Beloofde Land" en natuurlijk "Jij en Ik".

Thomas Lauwers die straks op stap gaat met een hommageproject rond Ramses Shaffy, bracht een mooie mix uit eigen werk en liedjes van anderen. Een zeer aangename stem, die bij momenten aan Johan Verminnen deed denken (als dat geen compliment is!). Hele mooie liedjes bracht deze Thomas Lauwers ons. Een meer dan aangename verrassing, en wat mij betreft: DE revelatie van de avond

Noppes: Ja. Noppes dus. Ongeloofelijk tegengevallen. Zo goed als ik ze vond op NekkaNacht, zo slecht vond ik ze nu. Saai, slaapverwekkend, weinig beklijvend (te) véél van hetzelfde. Noppes dus.

Neen, dan liever Bart Herman: subliem. Wat een mooie teksten. wat warme stem. Heb hem altijd zo'n beetje als volwaardige "opvolger" van de betreurde Wim de Craene - één van mijn 'Vlaamse Helden' toch wel - gezien. Dezelfde goede mix tussen kleinkunst, chanson en rock. Herman bracht vele van zijn bekende liedjes waaronder natuurlijk ook het kippenvel factor 100 nummer "Ik ga dood aan jou". Slik. Amai.
Bij Bart Herman was er eindelijk wat meer volk toegestroomd naar de Grote Markt en terecht deze man is zéér goed. Prachtig optreden. Smaakte naar méér!

Sabien Tiels: een absolute RAMP. Flauwe smartlapmuziek - mijn ding niet, maar kom dat is mijn probleem: maar was dit niet een kleinkunstfestival? - op de maat zingen kan de juffrouw ook al niet. En dan die flauwe 'bindteksten'. Eddy Wally was nooit ver weg. Bijna had ik geroepen: "geweee-eeeldig!". Blijf volgende keer aub van de muziek van Wim de Craene af. De interpretatie van de Craene's "Tante Emma" sloeg echt nergens op. En, juffrouw Tiels: als je nog eens W. de Craene's werk "zingt", zég dat dan ook en doe niet alsof het je eigen nummer is.
Wat Sabien Tiels op deze 11-juliviering kwam doen, en dan nog als hoofdact was me een groot raadsel. 11 juli is nog steeds geen "T(r)ien om Te Zien" dacht ik...

Het wachten op het Vuurwerk was dan ook lang, het optreden van La Tiels leek maar nooit te stoppen. Al vrij snel verliet ik de Grote Markt en zakte naar de Schoenmarkt af, waar al veel volk verzameld was. Voor La Tiels? Grapje zeker? Neen, voor het vuurwerk natuurlijk! En dat Vuurwerk mocht er zijn... Mechelen werd verwend. Prachtig.

Geen opmerkingen: