zondag, juli 04, 2010

Beyond The Labyrinth en Guy Swinnen schitteren op Krasjelrock 2010


Zaterdag 26 juni trokken Bart Schelkens en ik naar Ninove waar Krasjelrock 2010 plaatsvond. Bart om foto's te maken én voor de muziek, ik vooral om er Beyond The Labyrinth en Guy Swinnen te zien. En laat nu net die twee bands de sterkste concerten neergezet hebben. Met De Kreuners als aangename verrassing, ja zelfs Walters flauwe moppen konden er mee door! Helaas was er ook een 'magical flying dieptepunt'.... Een verslagje van een gevarieerde muzikale avond met op de affiche The Black Tartan Clan, Beyond The Labyrinth, The Magical Flying Thunderbirds, De Kreuners en Guy Swinnen.

THE BLACK TARTAN CLAN's kunstje van folk-rock-metal met prominente rol voor doedelzak, en helaas ook voor de brulboei-zanger die heel vaak gewoon pijnlijk vals zong, kon me niet echt bekoren. Al leek het op papier best wel veelbelovend. Na het derde liedje kende je het trukje wel en boeiender werd het niet echt... Hun meegebrachte aanhang genoot echter met volle teugen. Ze hadden dan wellicht ook geen problemen met de valse noten en schampere covers van 'Country Roads' en 'Amazing Grace'.... De cover van Sham 69; 'If the Kids are united' was een lichtpuntje.

Er zit best potentieel in dit bandje, de combinatie doedelzak met rock en punk is ook een goed idee maar de songs kunnen heel wat beter en een zanger zoeken is misschien ook een optie...

BEYOND THE LABYRINTH speelde een erg compacte maar sterke en strakke set. Ik mocht de band al een aantal keer aan het werk zien en telkens gaan de heren ervoor, of er nu veel of weinig volk is. De band stelt zichzelf hoge eisen, eisen waaraan ze uiteraard ten volle pogen te voldoen. En dat was op Krasjelrock niet anders. De vocals van Jo De Boeck worden duidelijk alsmaar beter en krachtiger en dat kan ook van Geert Fieuws gitaarwerk gezegd worden. En wat was die ritmesectie van Gerry Verstreken (Bas) en John Van Tongelen (Drums) weerom subliem strak.
Er werd stevig geopend met Pure Sabotage uit het recentste album 'Castles in the Sand', gevolgd door een knap Time To Fly, de powerbrock Tomorrow is Gone en het geweldige breekbare In Flanders Fields. Als er één nummer is waarvan ik vind dat ze dat altijd moeten brengen is het dàt wel. Daarna kregen we een meer dan overtuigende versie van de 'theme song' Beyond The Labyrinth, dat ook nu weer stond als een huis, waarna wat gas teruggenomen werd voor No Place For A Dreamer. Mooi...

En er werd afgesloten met recent werk dat op het dra te verschijnen nieuwe album zal prijken ('Stories'): een erg potig Hidden Agenda, een klassieker in de maak en live een echte 'bom', en het ingetogen Stories Waiting to be told.

Beyond The Labyrinth: ik zie ze alsmaar beter worden. Way to go. En nu uitkijken naar dat nieuwe album.. En meer optredens...


SETLIST:
Pure Sabotage/ Time To Fly/ Tomorrow Is Gone/ In Flanders Fields/ Beyond The Labyrinth/ No Place For A Dreamer/ Hidden Agenda/ Stories Waiting To be Told

THE MAGICAL FLYING THUNDERBIRDS mochten daarna hun alomgekende act komen opvoeren. Hun adagio: 'Gooi wat genres door elkaar en maak een schaamteloze pot-pouri van vanalles en nog wat met vooral géén respect voor wat ooit een goede song was' Deze mensen zullen best wel goede muzikanten zijn, maar wat ze met hun 'talent' doen is echt niet aan mij besteed. Ik heb het dan ook al te vaak, erh.. ondergaan. De tijd kroop dan ook voorbij. Terwijl Sjarel Domburg, Michel Wiels hun weerom zelfde kunstjes uit de kast haalden en de ene na de andere 'popclassic' volledig tot kitch degradeerden of van een of ander recent commercieel onding een 'nummer' poogden te maken, stonden heel wat mensen die ik vooraf nog bij The Black Tartan Clan en Beyond The Labyrinth zag, de 'rockers' zeg maar, ergens achteraan er meewarig bij. Ik ook. Samen hoopten we dat de tijd stiekem iets sneller zou voorbijgaan. We wilden rock & roll, geen onnozele cabaret-covershow!

De setlist zal ik jullie besparen, maar onder de slachtoffers waren David Bowie, Seal, Blur, The Romantics en Eddy Grant.

Met DE KREUNERS mocht er dan weer gerockt worden. Goh, ja; Walter Grootaers vertelt telkens dezelfde flauwe moppen en ik beken ik ben niet hun grootste fan, maar het was een verademing na het circus van Sjarel & Co. En, het mag gezegd: de heren brachten een zeer sterke set met een goede balans van nieuw en oud werk. En het rockte als de beesten. Met het album '1978' was ik nog niet echt overtuigd, maar die nieuwe Kreuners-nummers (uit 'Jonge Honden') klonken heel erg overtuigend. De Kreuners zijn nooit écht wéggeweest, maar ze zijn wel degelijk terug met (nieuwe) goede Vlaamse Rock.

Uitstekend waren de nieuwe nummers Mag Ik Je Voelen, Grote Smoel en Wonderjaren. We kregen ook oude krakers zoals Nee Oh Nee, Zij Heeft Stijl, Op Zoek, Cous-Cous Kreten en Gezellig Samenzijn. Ja, de onvermijdelijke Ik Wil Je en Verliefd op Chris Lomme ook natuurlijk. In de staart van de bisronde riep Walter alle dames op het podium die daar zin in hadden om vervolgens met Ik Dans Wel met Mezelf te eindigen.
Goed en krachtig concert.

SETLIST:
Mag ik je voelen / Nee oh nee / Wonderjaren / Op Zoek / Gezellig samenzijn / Grote smoel / Cous-cous kreten / Da's wat ik zeggen wou / Zo jong / Ik Pleeg Zelfmoord / Layla / Zij Heeeft Stijl / Nu of nooit / Verliefd op Chris Lomme / Ik wil je
Bis:
Maak me wakker / Ik dans wel met mezelf

Het optreden van GUY SWINNEN stond gepland om 1.00, maar dat werd uiteindelijk 1.30 uur. Guy en de zijnen brachten een nachtelijke set vol vuile rock & roll van de bovenste plank. Het was duidelijk nog géén tijd om te gaan slapen. De sterke set was opgebouwd rond enkele SCABS-klassiekers en de hoofdzakelijk meer rockgetinte songs uit de albums 'Hazy', 'Swinnen' en 'Burn The Bridges', Een goedgeluimde Guy Swinnen had er duidelijk veel zin in en de set werd ingezet met de adrenalinestoot Crime Wave, kwestie van - mocht dat nodig zijn - iedereen wakker te maken. Doubts, Burn the Brigdes en Higher and Higher volgden en ondertussen was duidelijk dat iedereen wel degelijk wakker was en genoot van het rock & rollfeestje.

Don't You Know werd uit vele kelen meegezongen, of wat had je gedacht? Ook nu ontbrak Can't Get Nothing Done niet op de set, een nummer dat Swinnen pas recent opnam maar al lang live brengt. Opvallend veel nummers uit 'Hazy' (1998) en dat bleek een goede keuze zoals de vertolkingen van Forgive Me, Q & A, Doubts en vooral S.T.O.N.E.D. bewezen. En die nummers staan goed hun mannetje tussen de nog oudere Scabs-classics zoals Let's have A Party dat rockte als f***, I Need You en Robbin' The Liquor Store Goed ook om Seven Seas nog eens te horen. Dit keer géén Neil Young- of Paul Simon-cover, maar wel een mooie vertolking van Tom Petty's Mary Jane's Last Dance.

Sommigen in het publiek hadden er al luid om geroepen en kregen in de bisronde eindelijk waar ze om vroegen. Jawel: Hard Times. Altijd prachtig, ook nu. En superleuk voor dat koppeltje waaraan het werd opgedragen en die vervolgens op podium een 'dansje mochten plegen' onder goedkeurend oog van Guy...

Het bleef bij één bisnummer, maar een mens kan niet alles hebben...

SETLIST:
Crime Wave / Doubts / Burn The Bridges / Higher And Higher / Don't You Know / Can't Get Nothing Done / Forgive Me / Q & A / Let's Have A Party / Time / Hooked On Heather / I Need you / Seven Seas / S.T.O.N.E.D. / Mary Jane's Last Dance / Nothing On My Radio / Robbin' The Liquor Store
Bis:
Hard Times

verslag: (c) Markec
foto's: (c) Bart Schelkens
.

6 opmerkingen:

briena x zei

hmm, ik denk, dat gij 1 van de enige zijt, die zo over mft denkt :)
natuurlijk, ieder zen eigen mening, maar mft is een van de beste covergroepen van heel belgie! (om niet te zeggen de beste.)

Marc VC zei

nu moet ik toch eens hard lachen
wat een rip off, die mannen zijn niks waard

Nadia zei

Ik deel dezelfde mening als Mark over de MFT. Mijn oren hebben hen ook "ondergaan" bij het nemen van een pizzapauze tijdens Maanrock. Toen ik hen de eerste keer écht bezig zag in Heffen, zijn mijn vriendin en ik wijselijk afgedropen. We waren blij dat we er niet voor hadden moeten betalen. Maar ieder zijn ding uiteraard. Met alle respect.

bienaa_ x zei

krasjerock, was de 26ste juni eh?
mjha, die mannen hadden er al een concert opzitten diejen dag, in oostende, ( waar ik bij was) die zullen welmoe geweest zijn,waardoor concert minder was :)
mft = fun fun fun! =)
heffen, da was vorig jaar zeker?
zalige show toen, maar deze is beter! :)

Markec zei

@Briena: ik bewonder je volhardendheid.. Maar het punt is niet dat ze op Krasjelrock een offdagje hadden of niet... Ik vind wat ze doen (een salvo aan covers) en hoé ze dat doen écht niét goed... En dat er in dit land op geen enkel festival te ontsnappen valt aan deze band maakt het alleen maar erger... maar dat is natuurlijk gewoon mijn mening en van nog heel wat mensen... ;-)

Je zult me niet echt kunnen overtuigen vrees ik, de Mayonaise pakt niet. Tenzij ze eens met sterke nummers, desnoods covers, komen aanzetten ;-)

briena x zei

mijn volhardendheid? :p
laat ons zeggen dat ik een van de vaste fans ben, daarmee da ik er mss anders over denk :)

& mss ook het enige minpunt aan die show,is de miguel die zingt,
ik heb enorm veel respect voor die gast, & is ook mijne fabo mft'er, ma zingen, neih da kan em ni :p

als je ze ni graag hoort, is het idd wel spijtig da ze op elk festival staan,:)