dinsdag, april 03, 2007

Windsor & Eton: Royals and Scholars

Afgelopen weekend vertoefde ik in Windsor en Eton. Zaterdag (31.03) was het onder een stralende hemel genieten van het mooie stadje Windsor en het indrukwekkende Windsor Castle. Ik héb iets met kastelen... altijd al gehad. Het staat misschien in schril contrast met mijn 'niet-koningsgezind-zijn', te meer daar Windsor Castle hét symbool is van de Britse Royals, ook wel: de Windsors. ER; de konigin was trouwens 'thuis'. Dat zie je als haar vlag op de Round Tower wappert. En dat was dus het geval...

Windsor Castle, als gebouwen complex en met zijn roemrijke geschiedenis, is bijzonder interessant en indrukwekkend. Je bent dan ook enkele uurtjes zoet met het bezoek ervan. Indrukwekkend zijn ook de vele kunstwerken die er te bewonderen zijn, ook van Vlaamse meesters: Rubens, Pieter Breughel, Pieter Breughel den Oude... En ook portretten van Van Dyck, destijds hofschilder, prijken in de statige State Departements. Onze groep had geluk trouwens: het was de laatste dag van het 'seizoen' dat het kasteel opengesteld stond voor het publiek. Nu is het weer voor zes maanden dicht.

Best een fraai optrekje heeft ER, daar in Windsor. Ze moet er dan wel de om de haverklap laag overvliegende, landende of opstijgende, vliegtuigen bijnemen... Windsor ligt vlakbij de luchthaven van Heathrow.

Zondag was Eton, dat trouwens vlak naast Windsor ligt - de beide steden delen trouwens het zelfde station, waar maar om het uur een trein komt - aan de beurt. Een bezoek aan het vermaarde Eton's College, destijds opgericht door Henri VII, stond op het programma. Ongeloofelijk hoe het elitairisme en traditie daar nog leven. Een Eton Scholar betaalt zo'n slordige € 36.000 per jaar om er te kunnen studeren (!). En dan dat aloude verschil tussen de King's Scholars (die in Eton College verblijven) en de Opidan Scholars (die in de stad wonen, met heel wat - meer - voorrechten)...

We zagen er ook het 'oudste klaslokaal ter wereld', waar Henri VII zelf ooit nog les zou hebben gegeven, en dat anno 2007 nog steeds in gebruik is, met zijn oeroude houten banken... Het enige wat naar moderniteit ruikt in het gebouw is elektriciteit voor de verlichting (!).

Windsor en Eton zijn aangename plaatsen om te vertoeven. Je kan je onderdompelen in de rijke en boeiden geschiedenis, maar, of gewoon gezellig rondkuieren, en je kan ook altijd gaan verpozen aan de Thames of een trip maken naar het nabijgelegen Legoland.

Een uitgebreid foto-verslag van de trip kan je bewonderen op Flickr en op FotoTelenet:
• Flickr - Windsor: http://www.flickr.com/photos/markec/tags/windsor/
• Flickr - Eton: http://www.flickr.com/photos/markec/tags/eton/

• Foto.telenet.be: http://foto.telenet.be/0914484787
.

Geen opmerkingen: