woensdag, juli 21, 2010

XSM's Great Themes in Ieper-city

Sterk XSM overtuigt, imponeert, entertaint en rockt Ieper

XSM waren zondermeer terechte topper op de 'Muzikale Dinsdag' op 20 juli in Ieper. In 'no time' zetten ze het Ieperse Sint-Maartenplein 'in brand'. De setlist met daarop alle geweldige Simple Minds-classics die bandleden Brian McGee (drums) en Derek Forbes (bas) destijds mee inspeelden., hielp daar natuurlijk bij. En ook nu bleek dat zanger Owen Paul McGee (je weet wel, broer van en ook 'die zanger van 'Your My Favorite Waste Of Time') een absolute aanwinst is. En ook de toestenist en gitarist kweten zich uitstekend van hun taak.

Ik had de eer om op 28 december 2009 de eerste show van Ex Simple Minds (XSM) bij te wonen in 'The Classic Grand' in Glasgow. Dat was een geweldige ervaring, zoals je al kon (en nog kunt) lezen. En toen was de setlist iets gedurfder, met ondermeer ook 'Act Of Love' erop. Maar dat was dan ook deels 'preken voor eigen parochie' en in Ieper was het natuurlijk een festivalgebeuren. Maar ook nu vond ik de setlist nog 'gedurfd' genoeg, al mogen ze voor mijn part stante pede 'Don't you' en andere 'Alive & Kicking's eruit kieperen. Maar goed.

't Was niet alleen fijn dat Brian, Derek, Owen & co naar Vlaanderen kwamen, bovendien deed het deugd om te zien hoe ze zonder moeite in 'no time' het Ieperse Sint-Maartenplein 'plat' speelden. En dat waren heus niét alleen de al wat oudere Simple Mindsfans hoor...

Een wijst besluit om de set te open met WATERFRONT, meteen werd het plein omgetoverd tot een grote kolkende dansende en meebrullende massa. De 'oudjes' LIFE IN DAY, CHELSEA GIRL en vooral PLEASANTLY DISTURBED dat in de bisronde kwam, klonken super en bewezen meer dan waardig ouder te zijn geworden, uitgerekend in deze bezetting van 'original minds'. Trouwens ben ik benieuwd of Simple Minds het aandurven om een nummer als Pleasantly Disturbed te brengen en hoé ze het er vanaf brengen dan.


En het was ook genieten van CHANGELING en THE AMERICAN, met ook nu de 'Stars and stripes'-vlag-act, en zeker ook het geweldige SWEAT IN BULLET dat Owen Paul aan mij opdroeg: "Mark, pay attention! This one's for you!". Ik riep terug: "Thanks, Mate!"

En hoe geweldig strak en krachtig klonk THEME FOR GREAT CITIES wel niet zeg... Een echt feest om uitgerekend deze classic te zien en horen opvoeren door de 'original minds' ritme-tandem Derek en Brian: het strakke drumwerk van Brian en die zo herkenbare pompende bas van Derek. Wow!!!

De hele set werd vol overgave, uitstekend gebracht, maar om toch een paar hoogtepunten te noemen, wat mij betreft dan: Pleasantly Disturbed, Chelsea Girl, Theme for Great Cities en Sweat in Bullet.


> XSM SETLIST
Waterfront / Life In A Day / Chelsea Girl / Changeling / Sweat In Bullet / Love Song / I Travel / The American / New Gold Dream / Glittering Prize / Promised You A Miracle / Don't You (Forget About Me)

#encore:
Theme For Great Cities / Pleasantly Disturbed/ Alive and Kicking


De zompige Southern Rock die de britse band JOAD bracht, voorafgaand aan het XSM-feestje, was best ok en de heren deden dat goed, maar mij kon het eerlijk gezegd niet langer dan een nummer of drie boeien.`


Erg goed was het nog erg jonge Vlaamse trio THE BLUES VISION die de blues brachten alsof ze al echt heel veel erge dingen hadden meegemaakt, met 200% overtuiging en passie dus. Klasse! Een bandje om te volgen!

Verslag & Foto's: (c) Markec

.

Geen opmerkingen: