vrijdag, oktober 22, 2010

Waardig 'Portret van Gisteren': Wim, 20 jaar later

Donderdagavond 21 oktober hield het programma "Wim De Craene:20 Jaar Later" halt in Lier (Liers Cultuurcentrum). We kregen een erg sterke setlist, Wim de Craene waardig. Vooral omdat er veel vergeten parels en minder bekende nummers bij zaten, naast de hits die natuurlijk niet ontbraken.

Met het project dat zoon Ramses De Craene op touw zette, wilt hij, geholpen door een schare artiesten, zijn vader en diens werk eren. Twintig jaar geleden is het ondertussen al dat Wim ons ontviel. Je kunt dat haast niet geloven eigenlijk. Maar Wims liedjes, die stààn nog steeds als een huis.

Zijn gitaar en zijn branie
We zagen enkele erg knappe vertolkingen van vooral Della Bossiers, Tom Van Landuyt én, revelatie van de avond; jong aanstormend talent Lander Vervaet die met zijn vertolkingen van ‘Tim’ en ‘Later op de Avond’ véél indruk naliet en medeverantwoordelijk was voor enkele kippenvelmomenten. En ook de vertolking van ‘Wimologie II’, met aan het eind een geweldig mini-gitaarnoise-soundscape als knappe extra, was super. Andere verantwoordelijke voor kippenvel was zeer zeker Della Bossiers. Met een erg mooi ‘Zijn Gitaar en Zijn Branie’ dat Bossiers voor en over Wim schreef én met haar sublieme interpretatie van ‘Portret van Gisteren’.

Kabouters en Paddenstoelen
De eigenzinnige vertolkingen van Mira waren ook top, met als mooiste voorbeeld de manier hoe ze ‘Droevig Lied’ zich eigen maakte. Maar ook dat, mij totnogtoe onbekende, psychedelische lied over kabouters en (onder invloed van?) paddenstoelen. Top! Wigbert van Lierde bracht maar één liedje; maar zijn interpretatie van ‘Rode Heuvel’ stond in stevige schoenen.

William Souffreau, zélf een heuse legende, smeet zich vol overtuiging op ‘De Kleine Man’ én ‘Wat ben ik voor een mens’. De voormalige Irish Coffee-zanger-gitarist waakte over het rock ’n roll gehalte van het programma, zo bleek wel. En dat mag, want De Craene straalde toch ook behoorlijk wat rock ’n roll uit. Niet?

Hoe schoon kun je een o zo broos en liefelijk liedje als ‘Elke’ brengen? Héél schoon; zo bewees Tom Van Landuyt. Van Landuyt had de set ook al geopend met het goed wegrockende ‘Kristien’. Ook ‘Breek Uit Jezelf’ ging hem goed af en samen met Della bracht hij een erg sterk ‘Mensen van 18’!

Eén van de vertolkers heb ik nog niet echt vernoemd. Maar ik was dan ook niet erg onder de indruk van de vertolkingen van Andrea Croonenberghs. Wat zij met een nummer als ‘Rozane’ denkt te moeten doen, is me nog steeds een raadsel. Het is een lied dat je of niét covert, of met heel veel respect interpreteert. Croonenberghs bracht dit o zo kwetsbare lied wel érg vrijblijvend, er ging geen enkele bezieling van uit! Onbegrijpelijk en doodzonde. Aangekondigd als een “erg intieme versie”, kregen we een totaal ongeïnspireerd pseudo-jazzy versie van ‘Marcelino’ met véél te stroperige zang. De vertolking, van ‘Sara’, alhoewel dat ook op het flauwe af was, maakte het nog een beetje goed.

Initiatiefnemer Ramses de Craene, die achter de toetsen zat, zong zelf ook twee liedjes: het niemendalletje ‘Auto & Garage’ en een heel erg mooi ‘5 Uur’, het nummer van Ramses Shaffy dat steevast op Wim de Craene’s repertoire stond. Ramses stem lijkt heel erg op die van zijn vader, zo viel mij op. Appel, boom: vul zelf maar aan, al is Ramses als zanger beperkter, een lied als ‘5 Uur’ gaat hem erg goed af.

A3

Erg grappig en onderhoudend was de vertolking van ‘Mariahaard’, door Mira, Della en Andrea die zich volgens Mira “misschien A3 kunnen noemen?”, aldus Mira; “We zullen Miguel Wiels vragen om wat liedjes voor ons te schrijven!”.
Er werd ferm meegezongen en in de handen geklapt met de bissen ‘Boudewijn de Eerste Straat’ met Tom op lead-vocal alsook met ‘Tante Emma’: “Elke zondag zo gezellig naar het oliebollenkraam met tante Emma-a-a-a.”
SETLIST:
Kristien (Tom) / Zijn Gitaar en Zijn Branie (Della)/ Portret van Gisteren (Della) / Sara (Andrea)/ Auto & Garage (Ramses)/ Later op de avond (Lander) / Wat Ben ik Voor Een Mens (William)/ Morgen Wordt Het Beter (Tom) / Ik Sterf Van Dorst Bij De Fontein (Mira)/ Rikky (Della) / Rozane (Andrea)/ De Kleine Man (William) // Mariahaard (A3)/ Droevig Lied (Mira)/ - iets over kabouters en paddenstoelen? - (Mira)/ Alles Is Nog Bij Het Oude (Lander)/ De Rode Heuvel (Wigbert)/ Das Leben Ist Schön (Tom)/ Elke (Tom)/ Flatlied (Della)/ Mensen van 18 (Della & Tom)/ Wimologie 2 (Lander)/ Marcelino (Andrea)/ Tim (Lander)/ 5 uur (Ramses)/ Breek Uit Jezelf (Tom, allen)

Bis 1

Boudewijn de Eerste Straat (Tom)

Bis 2

Tante Emma (allen)

Het was een erg onderhoudende avond met onvoorspelbare De Craene-jukebox met veelal uitstekende versies. De geforceerde performances van La Croonenberghs en het soms erg doffe geluid waren de enige minpuntjes. Maar al bij al was het een erg aangename avond met onontgonnen parels en oude bekenden; een mooi eerbetoon aan Wim.
;

Geen opmerkingen: