dinsdag, juli 12, 2005

11 juli 2005: Eén en de Gulden Verloochening

Anders dan andere jaren ben ik om allerlei redenen niet in Brussel verzeild geraakt om 11 juli te vieren. Al was het programma van 'De Gulden Ontsporing' véélbelovend. Alleen al om Rum (Paul Rans, Dirk Van Esbroeck, Wiet Van Leest) en Laïs, samen als Thalassa! Thalassa! aan het werk te zien, alsook Coope, Boys & Simpson. Maar goed ik zou dat alles wel volgen op de TV-registratie op VRT; Eén. Tja. Dàcht ik...

Nog nooit werd 11 juli zo stiefmoederlijk behandeld door de VRT. De verslaggeving over de verschillende politiek toespraken, uitspraken en reacties, behalve dan een Guy Verhofstadt die weer eens stond te liegen dat ze Brussel-Halle-Vilvoorde in de toekomst nu eindelijk eens zouden gaan oplossen, "zeker in 2007" (jaja..), was ronduit beschamend magertjes. O ja, dat “onze” Koning in Limburg 11 juli ging vieren, in gezelschap Stever Stevaert, ja, dàt was belangrijk.

Het mag gezegd, aangaande nieuwsgaring met betrekking tot 11 juli: VTM was hierin veel vollediger en correcter. Verslaggeving met de nodige achtergrond. Zo hoort het.
Geen van beide zenders repte echter met een woord over de jaarlijkse radicale 11 juli viering van de Vlaamse Volksbeweging op het Sint-Katelijnepleintje. Jammer, je hebt immers daar meer kans om de Vlaamse eisen/grieven te (willen?) horen dan op de Grote Markt waar toch ook velen, en het weze hen gegund, louter voor de muziek komen.

Ik keek enorm uit naar de uitzendending van de Gulden Ontsporing op “Eén”, een semi-live registratie zo had de VRT de kijker beloofd. Wat kregen we? Een registratie van het Thalassa! Thalassa! gebeuren? Neen! En dat was nu net hetgene waar ik zo naar uitkeek! In de plaats moesten we het stellen met BJ Scott, de Amerikaanse zangeres, jaren geleden aangspoeld in Vlaanderen, maar dacht u nu dat BJ enigszins goed Nederlands kent? Neen! Het moest dan ook een nummmer in het Engels (Amerikaans) zijn.. Of wat te denken van Frederik Sioen, duidelijk een Vlaming, die in een programma met liederen over Zee, er niets beter op kan vinden dan een nummer van PJ HarveyDown By The Water” te coveren. Ja, kijk: het woord water zit er in, dus ok.. dat kon wel passen in het programma passen, leek Sioen te denken.. Dat terwjl er zo vele goed Vlaamse liederen zijn. Ook Wimmeke “Boy Wonders” Punk moest zonodig uit Engelstalig repertoire putten (The Bottle Runs Dry).

De Vlaamse volksliedjes gezongen door Jan De Smet en Lucas Van Den Eynde waren leuk ja. Raymond Van Het Groenewoud’s vertolking van “Blankenberge” (Hugo Matthijsen) mocht er zijn... De onvermijdelijke Dana Winner (de oude man en de zeeeeeee...) was ook van de partij. Will Tura blijft natuurlijk een grote meneer.. Maar ..

Waar was de Folk? Waar bleven de vele o zo mooie Vlaamse liedjes? Waarom nagenoeg niets over Thalassa? Thalassa? Té cultureel voor de VRT? Niet platcommercieel genoeg, misschien? Enfin. Ik had even goed NIET kunnen afstemmen op Eén!

Toen ik later naar VTM zapte, en er in het nieuws wél een mooie registratie zag van de optredens van Thalassa! Thalassa! (Rum en Laïs) maakte dat toch al iets goed. Zo zag ik een fragment van “Daar was een meisje loos”.

O, ja, in haar late nieuws bracht de VRT toch ook nog minuskule fragmentjes van Laïs en Rum, dat daar ondertussen met de geluidsband iets aan de hand was, waardoor alles afgrijselijk vals klonk, hadden de heren en dames niet door, zelfs in het interview met Jari “Ab” De Meulemeester kon je horen dat er iets aan de geluidsband scheelde. Een kleine verontschuldiging van de VRT lijkt op zijn plaats, hoor ik u denken? Nee hoor, Annelies Van Herck hield het op “zo, we zijn rond”.

Verslaggeving op de VRT van 11 juli en “De Gulden Ontsporing”; weerom een (bewust?) gemiste kans. De Gulden Verloochening! Opnieuw wordt duidelijk hoe veel belang de VRT hecht aan de "V" (van "Vlaamse" of "Verloochenende") werd wer eens duidelijk!

De uitzending van de Rode Loper, over de Radio2 optredens aan de kust, had verdorie méér Vlaams karakter, alsook de optredens aldaar, ook al gaat het dan om corryfeeën die ik moeilijk tot mijn favorieten kan rekenen...

3 opmerkingen:

hildegarde zei

Hier wil ik Markec absoluut bijtreden want het schamele fragment dat getoond werd van Lais was gewoon schandalig. De hele reportage was absoluut ondermaats! Waarom komt Sioen daar een engelstalig nummer zingen en dan die Amerikaanse die dan nog zoveel extra aandacht kreeg !!! neen, ik had er ook véél meer van verwacht, dan was het verleden jaar heel wat beter, hoor. Trouwens, vroeger, maar ik vrees dat dat al een hele tijd geleden is, werd het programma op het 11 julifeest nog extra aangepast op VRT maar nu krijg je amper een slechte korte en onvolledige reportage te zien van de activiteiten en daar moet je het dan mee doen.

Anoniem zei

ik had gisteren loud en proud mijn 'vlaanderen boven' t-shirt aan. Helaas niet geraakt in Brussel of zelfs Grote Markt Mechelen (wel het vuurwerk gehoord in Mechelen) maar van de nieuwsbulletins wel vernomen over het Engelse ....
Ik ben anglofiel ten top,maar dat kon idd echt niet... Is net hetzelfde alsof je Franse liedjes gaat zingen op 11 juli. Absoluut 'not done'
Groetjes, Hanna

Markec zei

Hallo Hildegarde en Hanna,

Bedankt voor jullie reacties!

Het is ooit in Mechelen op een 11 juliviering erger geweest: een optreden van allemaal FRANSE chansons! (moet er nog zand zijn?)

Wat me aan gisteren het meeste stoort is, dat men het zeg maar historische moment: RUM (!!!) geen zendtijd waardig achtte! De combinatie RUM & Laïs, onder de noemer "Thalassa! Thalassa!", is eigenlijk "eenmalig", ttz. werde enkel opgevoerd in Nieuwpoort in mei ll, gisteren in Brussel, en op 17 augustus in Dranouter.

Dat Vlaanderen Boven T-shirt, is geel met zwart, neem ik aan, Hanna? ;-)