zondag, februari 26, 2012

5X5 Live: Sublieme Simple Minds in Koninklijk Circus

In een volledig uitverkocht Koninklijk Circus speelden Simple Minds afgelopen donderdag (23 februari) een strakke, kolkende en intense set. Zonder franjes, puur en met een drive om U tegen te zeggen. De schotse formatie deed dat met een ijzersterk concept: 5X5 Live. Of: een set van vijf keer vijf songs uit de eerste vijf albums van de band, een geslààgd recept en voor vele fans de ultieme natte droom die uitkwam.

De band, die er duidelijk zélf van genoot het oude werk te herontdekken, speelde de pannen van het dak.

Het kostte Jim Kerr & Co niet de minste moeite om het publiek gek te krijgen. Géén ‘Don’t You (forget about me)' of andere ‘Alive and Kicking’s dus. Wel cultclassics zoals ondermeer de van krautrock en proto-electro bezwangerde ‘Today I died Again’, ‘Celebrate’, ‘Calling Your Name’, ‘Scar’ en ‘In Trance As Mission’ en ook de punk en postpunk van  ‘Someone’ en ‘Pleasantly Disturbed’ waren van de partij.


Acts zoals Bloc Party, Manic Street Preachers, The Horrors en ook Primal Scream maken er niet langer een groot geheim van dat net die beginjaren van Simple Minds een belangrijke invloed betekenden. Het ideale moment dus voor de band om net die oude (post)punk en proto-electro van onder het stof te halen en een nieuw elan te geven. En dat deden ze donderdag met brio. De band bracht de vijf albums ook onlangs uit in een box die ‘X5’ getiteld werd: de vijf albums, vanaf de punkrock en postpunk van ‘Life In Day’ over krautrock en proto-electro die ‘Real To Real Cacophony’, ‘Empires And Dance’, ‘Sons and Fascination’ en ‘Sister Feelings Call’ kenmerkten tot en met de etherische dromerige new wave van het doorbraakalbum ‘New Gold Dream (’81 ’82 ’83 ’84)'. En dat repertoire gold dus als basis voor de intense live set. Geen pure nostalgie, wel een heuse verjongingskuur met tonnen positieve energie.

Jim Kerr liet de “Let me see your hands” en de grote gebaren achterwege, die pasten dan ook niet binnen dit concept. Een concept waarbij de band haar eigen verleden niet alleen opdiept maar ook een nieuwe injectie geeft. En hoé. Simple Minds speelden ultra-strak en gefocust, met een goed bij stem zijnde Jim Kerr, met niet weg te stoppen spelplezier en een enorme drive. Voor 'slappe koffie' was geen plaats.

Geen voorprogramma, wel uitstekende ‘wachtmuziek’ van Kraftwerk en Roxy Music. Cut the crap en... gààn. En zo zat de vlam in de pan, meteen vanaf een übercool en uiterst dansbaar ‘I Travel’ tot en met die andere ultieme dans-hymne ‘New Gold Dream (’81 ’82 ’83 ’84)' die als laatste bis gespeeld werd. En ook daartussenin maakten voortdurend Ooohs en aaaahs zich meester van het publiek, met ondermeer een subliem ‘In Trance As Mission’, een gejaagd ’30 Frames a second’, een meesterlijk donker  ‘Scar’, onvergetelijke, onnoembaar goede vertolkingen van ‘This Fear of Gods’, ‘Today I died Again’ en... ‘Room’! Een zwoel ‘Hunter and the Hunted’, rauwe, stekend-hoekige, rockende versies van ‘Someone’ en ‘Wasteland’. Een o zo mooi ‘Chelsea Girl’ waarbij Andy en Ged instonden voor de backing vocals. En... ‘Pleasantly Disturbed’! Met Charlie Burchill op viool. Waauw!

 
Simple Minds anno 2012
zijn: Minds van het eerste uur Jim Kerr en Charlie Burchill, Mel Gaynor die voor het eerst voor Simple Minds drumde op ‘New Gold Dream’, Andy Gillespie (bandlid sids ‘Cry’, 2002) en de recent gerecruteerde kundige bassist Ged Grimes. Originele, zeg maar X5-bandleden, Brian McGee en Derek Forbes toeren als XSM (Ex-Simple Minds) al een tijdje, met Owen Paul (McGee) op zang, met een gelijkaardig concept; het Simple Minds repertoire van ’78 tot ’85. Je kunt natuurlijk – terecht - stellen dat ook zij bij dit concept horen. Maar feit is dat Simple Minds met Ged op bass en met super Mel op drums over een uitstekende ritmesectie beschikken. En XSM met Derek en Brian doen het ook meer dan geweldig. Of zoals Derek het stelde: “there are two halves of Simple Minds X5, both halves are doing good”. Of ook: fans hebben dubbel zoveel kansen om de Simple Minds catalogus live te genieten.

Genieten is zeker een woord dat opgaat voor donderdag en wie er bij was, is wellicht niet verbaasd dat over zowat alle X5-concerten de pers laaiend enthousiast is. Pers die, de voorbije jaren, soms terecht maar vaak ook niét, allesbehalve mals was voor de band. Anno 2012 ‘mag’ het weer om Simple Minds goed te vinden, zo blijkt.


Set 1: I Travel / Thirty Frames a Second / Today I Died Again / Celebrate / Scar / Life in a Day /Hunter and the Hunted / Premonition / Wasteland
Love Song / Pleasantly Disturbed / Room

Set 2: The American / In Trance as Mission / 70 Cities as Love Brings the Fall / Calling Your Name / Changeling / Factory/ This Fear of Gods / Promised You A Miracle / Someone Somewhere in Summertime

# Bis:
Theme For Great Cities / Someone / Chelsea Girl / Glittering Prize / New Gold Dream (81-82-83-84)

> via spotify kun je alle liedjes van de setlist beluisteren in de playlist die ik maakte:
'Simple Minds 5X5 LIVE: Set Brussels 230212'

De 5X5 Live mini-tour loopt ondertussen volop in de UK, met een succesvolle doortocht, gisteren (25 februari) in thuisstad Glasgow. Meer datums volgen wellicht nog, in welke mate het X5-concept wordt verdergezet is nog niet geweten. Maar zo ja: zorg dat je er (weer) bij bent. En voor 2013 wordt een nieuw album, de opvolger van ‘Graffiti Soul’(2009) verwacht. Het zijn boeiende tijden voor Simple Mindsfans!

verslag: © Mark 'Markec' Van Mullem
foto's:
© Jean-Pierre De Mol - visuals: © simpleminds.com

4 opmerkingen:

Gebba zei

Met deze mooie recensie kun je nog even nagenieten.

Irma zei

Moet een zeer goed concert geweest zijn, blijkbaar kunnen ze het nog...ik had ooit andere ervaringen zoals je weet.
Je hebt er weer een boeiend verhaal van gemaakt.
Weer iets om vaak aan terug te denken lijkt me.

Griet zei

Mark, het lezen van je verslagje doet me nog meer beseffen wat ik moest missen tijdens onze vakantie :-(((
Hopelijk kan ik er bij een van de volgende concerten opnieuw bijzijn....
Leuk verslag!!!

nadia zei

Fijn verslagje, hopelijk heb ik volgende keer meer geluk om erbij te zijn.