dinsdag, mei 03, 2011

Family Man Loudon Wainwright III @ AB

Loudon Wainwright III: standup comedian of muzikant, hij lijkt nooit goed te kunnen kiezen, dus doet ie maar beide; de muziek en optredens van deze sympathieke singer-songwriter zijn steeds doorspekt met flink wat, al dan niet cynische en sarcastische, humor. Dat was maandagavond 2 mei in de AB niet anders. Loudon was in goede doen. Grapje hier, sneer daar en vooral die veel mooie liedjes. Wainwrights setlist was een fraaie staalkaart van alweer 40 jaar carrière.

Wainwrights dochter Martha en zoon Rufus staan misschien meer in de spotlights dan hun vader maar papa is nog lang niet aan stoppen toe en blijft ons regelmatige verrassen met goede albums. Terug naar Loudons kroost. Wainwright brengt op deze tour dochter Lucy Wainwright Roche mee om het voorprogramma te verzorgen.

Lucy bracht een korte fijne set met kleine en fijne, soms breekbare, liedjes waarbij haar heldere en krachtige stem de grootste troef was. Er zaten enkele echte goede liedjes bij. Erg grappig was het nummer 'Next Best Western'. Ja, ook Lucy stopt humor in haar muziek maar ook in de bindteksten zo bleek. Leuk was het hoe ze het fenomeen Facebook in kaart bracht en ons vertelde liedjes te zingen "for keeping reality alive". Heel mooi was het liedje 'The Worst Part' en ze bracht een fraaie cover van Bruce Springsteens 'Hungry Heart'.

"Thanks for having me, dad", besloot Lucy: gelach alom, waarop Lucy aanvulde: "... and on this tour!".

Twee minuten voor negen wandelde Loudon Wainwright III het podium op. Hij dankte dochter Lucy, en zette 'Bein' A Dad' in. Dat bleek de perfecte opener, zo net na het optreden van dochterlief.

Wainwright zou tijdens het optreden nog meermaals openhartig over zijn familieleven praten. Over dochter Alexandra die de avond van het optreden 18 werd, dochter Martha die onlangs bevallen was van een dochter. En: Rufus die papa werd waarbij Loudon er snel een "How did thàt happen" aan toevoegde en de lachers zijn hand kreeg (gezien Rufus' geaardheid zal het niet op 'natuurlijk' weg verlopen zijn, nvdr). En Loudon sprak ook zijn spijt uit over hoe hij er soms niet was voor zijn kinderen en het o zo mooie liedje 'A Year' gaat daar over. 'Daughter' droeg hij op aan zijn beide dochters. Maar ook Wainwrights vader stond in the picture. Zo was het er wel erg mooie 'Dead Man' waarbij Loudon vertelt hoe hij in vaders kleerkast dook en zo herinneringen oproept, en ook 'Sometimes I Forget' (that you have gone).

Dochter Lucy mocht ook nog een paar nummers samen met papa brengen zoals ook 'All In The Family', waarbij Loudon het publiek vroeg om mee te zingen: "If you don't sing along we will do KUMBAYA!"...

Niet alle liedjes gingen over 'family life' natuurlijk. Zowat alle bekende Wainwrightthema's kwamen aan bod. Maatschappijkritische en ironische liedjes, liedjes over 'Shitty Love' en liedjes over 'Death & Decay'. "I used to sing songs about shitty love, now it's mostly about Death & Decay'. This one combines both" leidde Wainwright 'A Guilty Conscience and a Broken Heart (The Morgue)' in...

Grappig wanneer Wainwright op de actualiteit inspeelt. Er was net dat huwelijk van de Britse kroonprins geweest en Bin Laden was gevat. Wainwright: "The only way to get that wedding off the TV was the death of Osama Bin Laden" en Loudon bracht de fraaie ode/sneer 'P.O.W.'. "Got it?" vroeg Wainwright nog (POW staat voor Prince of Wales, wat ook blijkt uit tekst en refrein).

Erg genoten van het erg mooie 'Overseas Call', een verhaal uit het pre-gsm-tijdperk, genoten en gelachen met 'Heaven' ("lot's of drinking in Heaven...") en ook 'A Father And A Son'. En de set zat eigenlijk boordenvol met sterke nummers.

Wainwright was behalve erg spraakzaam ook goed bij stem en zo was ook deze doortocht in de AB, die de sympathieke humorist/singer-songwriter in de armen sloot, geslaagd. De maar liefst 24 liedjes gingen erin als zoete koek en smaakten naar nog...

SETLIST:
Bein' a Dad
Dead Man
Heaven
A Year
Half Fist
House
Overseas Call
P.O.W.
High Wide & Handsome
Red Guitar
Another Song in C
Daughter
You Can't Fail Me Now (met Lucy Wainwright Roche)
All in the Family (met Lucy Wainwright Roche)
Needless to Say (met Lucy Wainwright Roche)
Doin' the Math
A Guilty Conscience and a Broken Heart (The Morgue)
A Father and a Son
Older Than My Old Man Now
Sometimes I Forget
White Winos

Bis:
The Drinking Song
At the End of a Long Lonely Day (Marty Robbins) (met Lucy Wainwright Roche)

Bis 2:
Something

Geen opmerkingen: