maandag, februari 19, 2007

Prachtige Pure Pop: BLACKFIELD (18.02 - Biebob)

Zo. Het eerste concert van 2007 zit erop. En wat een mooie start zeg! Het werd een avond om in te lijsten. Dankuwel, Aviv Geffen en Steven Wilson!

Het mooie stemgeluid van Steven Wilson, zijn unieke gitaarspel, in perfecte harmonie met de bloedmooie, vaak melancholische, pretentieloze poppareltjes, vaak van de hand van muzikale gelegenheidspartner in crime Aviv Geffen. Pure kwaliteitspop, goed voorzien van de nodige kippenvelmomenten en een flinke dosis romantiek en melancholie, dat is Blackfield.

Aviv Geffen (gitaar, soms keyboard en zang) is wereldberoemd onder eigen naam in Israël, Steven Wilson (zang en gitaar) kennen we vooral van Porcupine Tree. Samen, daarin gesteund door Daniel Salomon (piano), Seffy Efrati (basgitaar) en Tomer Z (drums en percussie), vormen ze Blackfield. En dat staat garant voor kwaliteitspop, zowel op hun eersteling "Blackfield" (2004) als op het pas verschenen vervolg: "Blackfield II".

En live? Jawel: live was dat ook fantastisch! Een heel goed optreden met hele vele hoogtepunten, met misschien als enige minpuntje de stem van Geffen die er niet altijd even goed 'doorkwam'.

Het werd een memorabel optreden met een Wilson en Geffen die er duidelijk zin in hadden. We kregen vooral werk uit "Blackfield II" te horen. "Once", kregen we twice te horen, aan het begin en aan het einde van de set, de eerste keer met valse start, toen Wilson last leek te hebben van statische elektriciteit, en, naar eigen zeggen, voor het eerst ooit, dan maar mét zijn schoenen aan zou verder spelen... Ook de songs uit "Blackfield" kregen de nodige aandacht.

Meestal nam Wilson de vocalen voor zijn rekening, soms Geffen, en soms in mooie harmonie, samen... Hoogtepunten in de set waren "Blackfield", "1000 People", "Christenings", "My Gift of Silence", "Epidemic", "Open Mind", meezingers "Hello" en "End of the World". Maar laat ik vooral ook "Cloudy Now" en de Alanis Morrissette-cover (ja!) "Thank You" niet vergeten!

Dit was de prima setlijst:

1. ONCE
2. MISS U
3. BLACKFIELD
4. CHRISTENINGS
5. THE HOLE IN ME
6. 1000 PEOPLE
7. PAIN
8. GLOW
9. THANK YOU (Alanis Morrisette)
10. EPIDEMIC
11. SOME DAY/ THIS KLLER
12. OPEN MIND
13. MY GIFT OF SILENCE
14. WHERE IS MY LOVE?
15. END OF THE WORLD
===
Bis
===
16. HELLO
17. ONCE
18. CLOUDY NOW

Blackfield
kwam, zag en 'overwon'. Indrukwekkend mooi was het. Liedjes die je bij de keel grijpen. De prachtige gitaarpop van Wilson en Geffen werkt live perfect. Voor mij mag dit gelegenheidsprojectje nog een hele tijd duren (al kijk ik ook wel uit naar het binnenkort te verschijnen volgende wapenfeit van Porcupine Tree).

Als u Blackfield in uw contreien op de concertagenda ziet prijken, niet twijfelen. Gaan kijken. En ... genieten!
.

Geen opmerkingen: