maandag, augustus 22, 2011

Nion Nion! - The Neon Judgement @ Maanrock 2011

Zondagavond 21 augustus - Maanrock 2011 in Mechelen: terwijl voor een volle Grote Markt The Scene flink staat te rocken, is het verzamelen geblazen op de Ijzerenleen, "zwartzak" of niet, voor een afspraak met de elektro wavegeschiedenis.

Ontstaan in tijden van ‘Koude Oorlog’, Thatcher en Reagan. Boosheid, sturm und drang, primaire-machinale beats botsend met snokkende gitaarriffs: het was het recept waarmee Dirk Timmermans, zeg Dirk Da Davo en Frank Vloeberghs aka TB Frank muziekgeschiedenis schreven. Die ‘koude oorlog’ is voorbij, de troosteloze tijden van begin jaren ’80 ook, al heerst ook nu ‘un parfum de crise’. Alleszins: The Neon Judgement is terug.

De pioniers van de ‘elektro wave’ en alle afgeleidden ervan staan er opnieuw anno 2011. En op een goed volgelopen Ijzerenleen bleken de oude ‘First Judgements’ nog steeds - of opnieuw - even relevant als dansbaar. Dirk Da Davo bleek één met zijn keyboards die hij slechts eenmaal zou verlaten om zowaar een rondedansje te maken en de gitaarlicks van TB Frank belichamen nog steeds de rock ’n roll attitude.


Het duo putte vooral uit het album ‘1981-1984’ dus met absolute killers zoals ‘The Fashion Party’, ‘Please Release Me Let Me Go-Go’, ‘Too Cold To Breathe’ en een nog nazinderend ‘Nion’. Maar ook de wat toegankelijkere, haast poppy nummers zoals ‘Chinese Black’ en ‘Miss Brown’ zaten in de set. Opmerkelijk was ook de keuze voor ‘Schizofrenic Freddy’, ten tijde te vinden op de ‘Suffering’-tape (’81).

Uit de bands nieuwe album ‘Smack’ kregen we ‘Leash’ dat zicht perfect thuisvoelde tussen het oudere werk. In de finale werd nog zwaar uitgepakt met een lichtjes geweldig ‘TV Treated’ om stijlvol te besluiten met een onverwoestbaar ‘Tomorrow in the Papers’ (bekend van de gelijknamige 12" en ook te vinden op 'Mbih!'.)


The Neon Judgement
: pioniers en overlevers, terug van nooit helemaal weggeweest, laat dat duidelijk zijn.

Mijn volledige verslag van de tweede Maanrockdag lees je op 'Mechelen Blogt'...

verslag en foto's: © Markec

1 opmerking:

GothicBowie zei

geweldige review, had er graag bij geweest, maar helaas.. blij dat ze het nog steeds kunnen