vrijdag, februari 10, 2012

Sting: stijlvol back to bas(s)ics in Amsterdam


Geen reusachtig podium, geen toeters of bellen. Geen heus orkest, zoals met de ‘Symphonicities’-tour. Ook geen voorspelbare ‘Greatest Hits-set’ gelukkig. Dinsdagavond 7 februari keerde Sting in de HMH in Amsterdam back to basics met een naakt en strak bandgeluid. Niets meer en vooral niets minder. Of ‘Back to Bass’, zoals de bassist-zanger zijn tour doopte: van ‘bass’ naar ‘basics’ is een kleine stap. Met op de set natuurlijk enkele Policeklassiekers en solohits maar het werd nooit een gratuite jukebox en er zaten heel wat albumnummers en fanfavorieten in de set.

Bij aanvang van de show leek het er even op dat het toch een ‘best of’ ging worden, met ‘All This Time’ – een voortreffelijk nummer hoor, daar niet van en het sowieso immer geweldige ‘Every Little Thing She Does Is Magic’ (The Police). Maar na het van de Ten Summoner Tales afkomstige ‘Seven Days’ en een uitmuntend ‘Demolition Man’ (The Police) overheersten toch vooral ‘fan favourites’ en albumnumers. Regelmatig aangevuld met slechts enkele van de verwachte toppers (géén ‘Fragile’, ‘If You Love Somebody’, ‘Russians’, ‘Roxane’ noch ‘Englishman in New York’).


Het geluid zat bij aanvang niet geheel goed en Sting klonk tijdens ‘All This Time’ redelijk schel, de band ‘dof’. Gelukkig werd dat euvel tijdens ‘Every Little Thing She Does Is Magic’ hersteld en vanaf ‘Seven Days’ was het genieten van een loepzuiver en strak geluid. En dan hoorde je meteen hoe goed de 61-jarige Brit nog bij stem is!

De zanger nam regelmatig de tijd om een aantal van de songs toe te lichten en te kaderen. En er was plaats voor humor en zelfrelativering. Het is een kant van de muzikant die ons vooralsnog onbekend was. Een bloedmooi ‘Ghost Story’ blijkt over Stings overleden vader te gaan. Het winterse weer in Nederland (“I went for a walk today and went straight back inside!”) doet hem aan zijn vader zaliger denken, zo liet Sting weten. Het country-esqueI’m So Happy I Can’t Stop Crying’ werd ingeleid als “this song is about divorce, so it should be a country song”. Zelf is de zanger al 32 jaar gelukkig getrouwd, zo leren we. ‘Inside’ gaat over zijn huwelijk. Sting: “My wife fixed me up” en een weinig later: “but she also can destroy me”.
Verderop in de show had hij het over “my favourite two subjects”; ‘sex’ én ‘religie’, zich afvragend waarom beide onderwerpen zo ver uiteen liggen. Daarop volgde een sterk ‘Sacred Love’. En met ‘Love is Stronger than Justice’ combineerde de zangers voorliefde – naar eigen zeggen toch - voor musicals (wablief?! Ja!) én westerns.


Dit soort interventies én de songkeuzes; minder bekende singles, zoals een inspirerend ‘Stolen Car (Take Me Dancing)’ en albumtracks - waaronder een ronduit subliem ‘The Hounds of Winter’, gekoppeld aan het spelplezier en alomaanwezige talent van Sting en band maakten de show tot een fantastisch avond. ‘The Hounds of Winter’ bleek, na even spieken op de setlists van vorige shows in de tour, zijn debuut te maken in de liveset. Eén van de absolute hoogtepunten van de avond als je het ons vraagt! Maar van hoogtepunten gesproken: hoe fraai waren ‘The End Of the Game’ en ‘Never Coming Home’ wel niet zeg? Andere toppers: ‘I Hung My Head’, ‘Driven To Tears’ (The Police) en een nog immer sterk ‘Fortress Around Your Heart’, de enige ambassadeur van Stings solo-debuut ‘Dream of the Blue Turtles’ (1985).


En ook in de bisronde lag de lat erg hoog. En ook Stings stem ging bijzonder hoog bij een indrukwekkend arabisch aandoend ‘Desert Rose’. Met verder bij de bissen dan echte Policeclassics zoals het onverwoestbare ‘Every Breathe You Take’, een stevig rockend ‘Next To You’ en een subtiel gespeeld – Sting moederziel alleen op akoestische gitaar – ‘Message In A Bottle’, massaal meegezongen door het meer dan tevreden publiek. Ooh!

En toen zat een wondermooie avond er al weer op en moesten we terug de ijzige koude in, die ‘koudste dag van het jaar’ - zo vernamen we later, maar we waren innerlijk helemaal warm van zoveel schoonheid.

2012 is nog niet zo lang bezig en alvast een uitmunted concertje staat op de teller...

Sting staat op 4 en 5 maart in het Koninklijk Circus in Brussel. Uitverkocht. Wie een ticket hééft, zeker gaan en geniet maar! Voor wie naast tickets greep, is misschien Stings doortocht op TW Classic op 23 juni nog een optie. Markec Files is allicht ook van de partij...

> Setlist:
All This Time / Every Little Thing She Does Is Magic / Seven Days / Demolition Man / I Hung My Head / I'm So Happy I Can't Stop Crying / Stolen Car (Take Me Dancing) / Driven to Tears / Fortress Around Your Heart / Fields of Gold / Sacred Love / Ghost Story / Heavy Cloud No Rain / Inside / Love Is Stronger Than Justice / Hounds of Winter / The End of the Game / Never Coming Home

#bis 1:
Desert Rose / Every Breath You Take

#bis 2:
Next to You

#bis 3:
Message in a Bottle

verslag: © Markec - foto's: © Sting.com

3 opmerkingen:

Ripples zei

Mooie setlist. Misschien ook maar weer eens afzakken naar Werchter dit jaar, valt precies in onze vakantie.

Irma zei

Was super om mee te maken... en je hebt het goed verwoord... sweet memories...

Anoniem zei

Hounds of Winter is eerder live gespeeld tijdens de MF tour in Rotterdam.

De show in de HMH was geweldig!