maandag, december 14, 2009

Simple Minds spelen sublieme thuismatch

Simple Minds aan het werk zien in hun eigenste Glasgow. 'Dat is toch wel apart', dacht ik. En zo werd vrijdag 11 december ook bewezen. De band, toch al even op tour nu, en dan bijna aan het einde (met enkel Aberdeen en nog enkele Europese concerten aan de staart), leek nog lang niet vermoeid te zijn en gaf een knap concert weg in de SECC in Glasgow.

Nu ik eens niet vooraan stond meer naar het midden toe, kon ik ook eens tenvolle van de knappe lichtshow genieten. En anders dan in Vorst, ondanks de nochtans ook niet al te beste reputatie die SECC op dag gebied heeft, was het geluid goed tot prima.

Weinig verrassingen op de setlist, in vergelijking met de andere UK-gigs. Maar dat was niet erg. Wat telt is natuurlijk in de eerste plaats de performance. Wel die was dus méér dan ok. Met een merkbaar erg ontspannen en vandaag wel heel talkative Jim Kerr in zijn eigenste Glasgow. Ook Andy Gillespie en Eddy Duffy zijn (of waren) hier thuis. Enkel Mel Gaynor komt niet uit Glasgow.

De band speelde weliswaar ontspannen, maar gelijk ook erg strak. De bassen van Eddy Duffy hadden een enorme drive, er waren de killerdrums van Mel, Andy's toetsenwerk klonk erg helder en de gitaarpartijen van Charlie waren enorm goed. Jim was goed bij stem, zeker tegenover het concert dat ik in Brussel zag...

Enige minpuntje was de technische panne die het concert voor tien minuten stillegde, net na In Trance As Mission en vlak voor Someone Somewhere In Summertime. Wellicht werd daarom Somebody up there van de set geschrapt. jammer wel.

Uitschieters waren zeer zeker Life in A Day, het heel knap en subliem gebrachte Real Life, het nu al klassieke Moscow Underground en vergeten we zeker Sons and Fascination niet!

Een absoluut hoogtepunt was Chelsea Girl en, in de eerste bis Neon Lights waarbij nu niet alleen OMD meekwamen zingen, maar behalve, sinds deze tour toch, vaste extra vocaliste Sarah Brown, ook Mel. En, van zijn soloprojecten konden we het al weten, 'the best drummer in the world' is dus ook een redelijk begenadigd zanger.

Het jammere van de show was dat een groot deel van het publiek er vrij mak en ongeïnteresseerd bij zat, wat mij behoorlijk begon te irriteren. Zeker toen bleek dat uitgerekend dat deel 'wakker bleek' te worden toen het onvermijdelijke Don't You (Forget About Me) door de zaal klonk... Nu goed, die andere toeschouwers, die net zoals ik het zitje negeerden en vrolijk dansten en meebrulden, lieten het niet aan hun hart komen!

't Was een knap optreden, met een band in superform, zoals de sounboard-opname die ik na het concert kocht, ook bewijst.

> SETLIST:
THEME FOR GREAT CITIES / SANCTIFY YOURSELF / STARS WILL LEAD THE WAY / WATERFRONT / BIG SLEEP / LIFE IN A DAY / ALL THE THINGS SHE SAID / SEE THE LIGHTS / MOSCOW UNDERGROUND / REAL LIFE / SONS AND FASCINATION / THE AMERICAN / IN TRANCE AS MISSION / SOMEONE SOMEWHERE IN SUMMERTIME / ONCE UPON A TIME / ONE STEP CLOSER / DON'T YOU (FORGET ABOUT ME) / PROMISED YOU A MIRACLE / GLITTERING PRIZE / NEW GOLD DREAM

Bis # 1:
NEON LIGHTS / ROCKETS / ALIVE AND KICKING

Bis # 2:
CHELSEA GIRL / GHOST DANCING-GLORIA

De avond ging na dit knappe concert nog feestelijke verder in de club "Rockers" in het centrum van Glasgow waar tribute band Simple Minded nog meer Mindsklassiekers op ons los lieten. Onder de aanwezigen: vroegere Simple Mindsdrummer Brian McGee...

verslag: © Markec
.

Geen opmerkingen: