woensdag, januari 10, 2007

Dubbele verjaardag: Kuifje 78, Hergé 100

2007 wordt een feestjaar voor Kuifje-fans. Dat feestjaar start vandaag met de 78ste verjaardag van de eeuwig jonge reporter die voor het eerst op het papier verscheen op 10 januari 1929. Precies 78 jaar geleden dus.

Maar ook Kuifje's geestelijke vader wordt gevierd. Georges Remi, die we beter kennen als Hergé (komt van zijn initialen: R.G. - uitspreken in het Frans en .. je hebt 'em), zou dit jaar 100 worden.

2007 wordt dus het jaar van Kuifje én Hergé en werd toepasselijk "Hergé 007" gedoopt. (de "007" kan verwijzen naar James Bond én of de al even fantastische avonturen van de reporter/ avonturier, maar misschien zoek ik het nu écht wel veel te ver...)

Hergé, geboren als echt Brussels ketje op 22 mei 1907, en geestelijk vader van Totor en de Boyscouts, Kwik en Flupke, Jo, Suus & Joko, maar vooral Tintin (Kuifje), zou met zijn glasheldere tekenstijl en oog voor detail, (teken-) geschiedenis schrijven. Die tekenstijl staat alom bekend als "De Klare lijn". Andere grote tekenaars/tijdgenoten/vrienden van Hergé in dit genre waren o.m.: Edgar P. Jacobs en Bob De Moor.

Tussen 1929 en 1983 - het onafgewerkte album "Kuifje en de Alfakunst meegerekend" - verschenen 24 verhalen van Kuifje. Méér zullen er nooit komen, want Hergé, die in 1983 - veel te vroeg - het tijdige met het eeuwige verwisselde, wou niet dat iemand anders dan hij Kuifje tekende...

En toch. Tintin, Kuifje, Tim, ... vertaald in zoveel talen, de jonge reporter is wereldberoemd, en "Les Aventures de Tintin", of "De avonturen van Kuifje" bezorgen nog steeds menig lezer, jong én oud, voor het nodige léés en kijkplezier..

Hergé 007: vandaag begon het dus allemaal. Met de inhuldiging van een nieuwe fresco, in de stationshal van Brussel-Zuid, van een fragment uit "Kuifje in Amerika" waarin Kuifje de gangster Archie Smiles achtervolgt....

2007. Het zal dus al Kuifje en Hergé zij wat de klok slaat, op velerlij gebieden in dit land. U weet dus wat gedaan en waarnaartoe... Deze Kuifje-fanaat kom je wellicht ergens tegen, op één of ander Kuifje- en/of Hergé-gerelateerd event...

Meer info over Kuifje & Hergé: www.tintin.com
Foto: Markec; een afbeelding van Kuifje & Bobbie: zij het in 'niet al te klare lijn' ;-)


Geen opmerkingen: