dinsdag, december 31, 2013

Dé albums van 2013 ...

Het jaar is op, het muzikale jaar ook. Lijstjestijd dus. Tijd ook voor de album top 10 en bij uitbreiding album top 30. Zonder de pretentie van volledig te zijn want ook nu zijn er albums die we nog niet gehoord hebben...

Na heel wat overwegen, luisteren en nog eens luisteren, werd dit de top 11 van 2011:
1. Sting – The Last Ship
2. Nick Cave & The Bad Seeds – Push The Sky Away
3. David Bowie – The Next Day

4. Paul Michiels – Let’s You & Me
5. Chris Ruebens Ensemble – The Yellow Duck
6. Jo Harman – Dirt on My Tongue
7. Rick De Leeuw – Beter Als
8. Elliott Murphy – It Takes A Worried Man
9. Erja Lyytinen – Forbidden Fruit
10. Annihilator – Feast

Over de top drie was er enkel nog twijfel over de volgorde, maar eigenlijk lag die al een hele tijd vast. Om de top 10 - en bij uitbreiding de top 30 - definitief vast te leggen, was het de herbeluistering van de 2013-releases de voorbije dagen en uren die soelaas bracht. Blij met 'The Last Ship';  het bijzonder sfeervolle, uitstekende album waarmee Sting op de proppen kwam, zijn beste werk sinds lang. Over ‘Push the Sky Away’ van Nick Cave and The Bad Seeds is de verzamelde muziekpers het - terecht - roerend eens: pure klasse! En een nieuw Bowie-album is altijd feest. En niemand die het had zien aankomen. Maar toen was David daar met een nieuw album! Het werd een topplaat waarop The thin White Duke koos voor een collectie nieuwe songs die zowat zijn vele gedaanten en stijlen samenvatten. Krachttoer, die 'The Next Day'!

Een hoge notering voor ‘Polle Pap’. Paul Michiels verdient die vierde plaats met een erg mooi album van internationaal niveau. Vreemde gele eend in de bijt is misschien Chris Ruebens Ensemble en hun ‘The Yellow Duck’, het album dat ze bij Jazzzolder Mechelen live voorstelden (toén al 'verkocht'!). Prachtige muziek...

We tellen verder tot 30:
11. Fish – A Feast of Consequences
12. Black Sabbath - 13
13. Deep Purple – Now What?!
14. Marche Funèbre – Roots of Grief
15. Black Vulture – Ascendancy
16. Musth – Ebb & Flow
17. Martine de Kok – Plaatselijk Verkeer
18. Samantha Fish – Black Wind Howlin’
19. Ana Popovic – Can You Stand the Heat
20. Ayreon – The Theory Of Everything

21. Indochine – Black City Parade
22. Suede – Bloodsports
23. Wire – Change Becomes Us
24. For Noah – For Noah
25. Jackobond – Ik Ga Op Een Berg Wonen
26. Lottchen – Travelling Birds
27. No Angry Young Man – Paris Rains / Lloyd Cole - Standards
28. Eva de Roovere – Viert
29. Death Angel – The Dream Calls for Blood
30. Dream Theater – Dream Theater

Edelmetaal en een glorieuze comeback staat op 12. Wie had dat gedacht: een Black Sabbath-reunie met een uitmuntende Ozzy Osbourne én een uitstekend album? En toch was het in 2013 een feit. Iommi & co worden op de voet gevolgd door de purperen tijdgenoten. Deep Purple komt met een potig album op de proppen dat ook een mooi eerbetoon aan de recent overleden Jon Lord werd. Verder ondermeer fijne bluesdames en chansonières, zware metalen van eigen bodem en newwave- en indieveteranen in de top 30.

Dream Theater is de drager van de rode lantaarn. Dat was ooit wel eens anders en hopelijk belanden ze nog eens opnieuw in de top 10 met een topalbum. Een gedeelde 27ste plaats voor Lloyd Cole met diens verdienstelijke ‘Standards’ en No Angry Young Man met 'Paris Rains', werk van éigen bodem.

Hebben de lijst niét gehaald: Blackfield – ‘IV’ (31) niet dat de plaat ronduit slecht is maar toch vooral teveel van hetzelfde, we zetten dan liever ‘Blackfield’ en ‘II’ op; ‘Afterwords’ van The Gathering (32) hoorden we op de valreep van 2013 en later zal blijken of dat hoger had moeten staan, geldt ook voor ‘Over The Mountains’ van Claude Bourbon (33). Goed, maar niet in de lijst want niet écht ‘nieuwe muziek’ uit 2013: ‘Radiation 2013’, de re-make van het Marillion-album uit 1998.

Grote teleurstelling is ‘Supercollider’ van Megadeth, een hele opdracht om dat werkstuk uit te luisteren. Ook voorganger ‘Th1rt3en’ kon ons niet echt bekoren. Hoeft ook niet de lijst te ontsieren. Hopelijk herpakt Dave Mustaine zich.

Beste Live Albums
1. Anathema – Universal
2. Nick Cave & The Bad Seeds – Live from KCRW
3. Simple Minds – The Greatest Hits Tour 2013: O2 London
4. Rush – Clockwork Angels Tour
5. Suede – European Tour Live 2013: 01.11.2013 AB Brussels
6. Ry Cooder – Corridos Famosos
7. Neil Young – Live at the Cellar Door
8. Simple Minds – The Greatest Hits Tour 2013: HMH, Amsterdam
9. Arena – Live (Recorded 2011/12 Tour)
10. Metallica – Through the Never (Soundtrack)

Veel gehoord, van veel genoten ook. En toch zijn er releases die we pas in 2014 zullen kunnen beluisteren. Daarom ontbreken ondermeer Pearl Jam, Queens of the Stone Age, Low en Bill Callahan in dit lijstje...

Op naar een boeiend muzikaal 2014! Gelukkig Nieuwjaar!

1 opmerking:

Irma zei

Indrukwekkende lijstjes weer....