dinsdag, juni 24, 2008

Geluidsbrij vermoordt 'Magic'

Niet eens zo gek lang na THE BOSS' recente doortochten in het Sportpaleis, eerst met THE SEEGER SESSIONS en dan MAGIC , de eerste woonde ik bij, de tweede miste ik, kwam het nieuws: "Bruce Springsteen in het Koning Boudewijnstadium". Mijn spontane reactie, zeker met het U2-Vertigoconcert (2005) in gedachten ook; "over mijn lijk!" In dat geluidsdrama zou ik me niet méér begeven! NO Way. Geen kaartje besteld dus. Toen echter bleek dat het concert naar het Sportpaleis verplaatst werd, besloot ik het er toch maar op wagen (ondanks de kwalijke reputatie van deze locatie, maar ik had, ervaringen van REM, DAVID BOWIE, U2, THE CURE, ROGER WATERS en BRUCE himself indachtig, blijkbaar daar al vaak "chance" gehad op dat gebied. Dus wellicht ook nu wel... Dus kaartje besteld! Niet meteen het goedkoopste, maar € 60 vond ik toch wel (meer dan) genoeg... En jawel, er waren nog duurdere tickets!

The E-Street Band! Een pracht van setlist. Een superenthousiaste Bruce. Het hàd een superconcert kunnen zijn (en voor zover ik dat kon observeren van in de verte was het ook zo voor de eerste rijen en het middenplein). Ik zeg wel: HAD. De ingredienten waren er... maar om te koken moet de keuken ook in orde zijn. Dat was helaas niet het geval.

Dat de brave man niet helemaal goed bij stem was, och, dat is niet eens zo erg, want zelfs zonder toneelkijker kon je met een beetje goede wil zien, dat spelplezier en enthousiasme er afdropen. Maar dat het Sportpaleis weerom zijn kwalijke reputatie eer aan deed is een pak erger. of lag het aan de PA van Bruce & Co? Feit is: het geluid was KL***

Bij de eerste twee nummers, dacht ik nog: goed dat gebeurt wel vaker, dat geluid wordt snel bijgesteld, en beter, en de slechte klank weerhield me niet om "RADIO NOWHERE" mee te zingen...

Maar gauw zou blijken dat het niet echt veel beter zou worden met dat geluid !

Goed. Toegegeven ik zat op een héél slechte plaats (niet dat je een plaats kon kiezen!), maar ja ik betaalde dan ook "maar" € 60 (slik). En ik kon zien hoe de massa die in het eerste helft van de zaal zat alsook de mensen op de eerste rijen van het middenplein uit hun dak gingen. En het leek haast alsof ik toeschouwer was van een concert dat ergens in de verte plaatsvond, en er toevallig wat klanken van mocht meepikken.

En God.. het zal écht voor de mensen die goed stonden of zaten énorm goed geweest zijn... Zij, en de pers die ook wellicht comfortablere zat, zullen wel enthousiaste geweldige berichten laten horen. Ongetwijfeld...

Toen ik uit frustratie, na 6 liedjes dan toch mijn zitplaats verliet op zoek naar een betere (staan)plaats inzake geluid: Jammer maar helaas. Het bleef een GELUIDSBRIJ.. Echt wel jammer. Lichtpuntjes waren er in sommige rustigere nummers waar Bruce's stem veel beter hoorbaar werd. En soms konden we de gitaar-Soli van Little Steven en Sax-soli van Clarence Clemmens zelfs horen (sic).

Een beetje over de helft van de avond leek het te beteren met het geluid, en zo was het toch nog een beetje genieten van "SPIRIT IN THE NIGHT", "BECAUSE THE NIGHT", "LIVING IN THE FUTURE", "THE RISING" en zeer zeker ook "MARY'S PLACE" en "FIRE" met een prachtig - en gelukkig goed hoorbaar en genietbaar dus - duet met Clarence.

Maar tegen dat "THE LONG WALK HOME" aan de beurt was, was het weer tijd om ons te ergeren ;-(

"POINT BLANK" maakte dan weer een ander goed. Maar desondanks bleef ik zitten met een ontevreden, wrang en boos gevoel.

Rond, 22.55, de laatste song van het optreden deinde uit, en wellicht zouden er nog bisnummers volgen, besloot ik het Sportpaleis te verlaten. In het metrostation bleek ik niet de enige te zijn die voortijdig vertrokken was. Wat erger is, ik was niet de enige met de ontgoochelende "geluidservaring". En de mensen die ik sprak bleken op uiteenlopende plaatsen in de zaal te hebben gestaan/ gezeten... Maar geen van hen meer naar voor dan "het midden". Misschien bevonden zich daar de dure plaatsen?

Dit keer werd helaas, en dan uitgerekend bij een concert waar ik écht naar uitkeek, de kwalijke reputatie van het Sportpaleis en zijn wanklanken heel erg bevestigd. Jammer, heel erg jammer. Had ik dan op de eerste rij moeten gaan staan beneden? Een peperduur ticket besteld hebben? Misschien.

Alhoewel.
Toen DAVID BOWIE in datzelfde Sportpaleis kwam, had ik een plaats die niet eens véél beter was, maar toch was het geluid toen wel OK.. en het kostte me maar € 41 (in 2003, Reality tour). Het kàn dus...

De ervaring gisteren, noopt me nog meer voorbehoud te nemen, tenzij ik me gek genoeg vind om een nog hogere prijs te betalen, vooraleer een Sportpaleisconcert bij te wonen...
Voor € 60 en meer mag je toch wel een beetje kwaliteit verwachten, niet?

Men zou in dit land eens beter een echt DEGELIJKE concerzaal (bij)bouwen, ipv artiesten in voetbalstadia of sportpaleizen te stoppen!

Ik onthou dus dat het me wel een goed concert LEEK te zijn, maar zelf heb ik dus NIET geheel DIE ERVARING ;-((

... en een verslag van iemand op de eerst rijen of duurste zitplaatsen, zal wellicht een weinig positever klinken...
Wellicht even positief als mijn ervaring toen Springsteen in Antwerpen was met THE SEEGER SESSIONS en ik ook op het middenplein stond..;

> Voor de volledigheid, de SETLIST:
1. SO YOUNG AND IN LOVE
2. RADIO NOWHERE
3. THE TIES THAT BIND
4. PROMISED LAND
5. SPIRIT IN THE NIGHT
6. MAGIC
7. TRAPPED
8. 4th OF JULY, ASTBURY PARK (SANDY)
9. PROVE IT ALL NIGHT
10. THUNDERCRACK
11. BECAUSE THE NIGHT
12. SHE 'S THE ONE
13. LIVIN' IN THE FUTURE
14. MARY'S PLACE
15. FIRE
16. POINT BLANK
17. THE RISING
18. LAST TO DIE
19. LONG WALK HOME
20. BADLANDS

Er was dus van "Magic" helaas weinig sprake. Doodjammer. Als er een DVD van uitkomt zal ik me die best aanschaffen... als troost.

Geen opmerkingen: