zondag, augustus 09, 2009

Simple Minds zetten Lokeren in lichterlaaie!Op dit onchristelijke uur, zaterdagnacht.. erh zondagmorgen, terug van de Lokerse Feesten. De énige avond die uitverkocht was. Niet dat me dat écht verbaast: de hoofdact was dan ook Simple Minds. De schotten deden vanavond hun uitstekende reputatie weerom méér dan eer aan en zetten op een mum van tijd Lokeren in lichterlaaie..

Bij aankomst nog een stukje meegepikt van Alain Clark, blijkbaar 'big' in Nederland. Ik had er nog nooit van gehoord. Clark & co brachten een soort van Blunk en Soul en deden dat met de nodige overgave, maar voor een dan nog bijna leeg terrein en een weinig geïnteresseerd publiek. Het kon mij ook niet zo bekoren, eerlijk gezegd. En die cover van Ottis Redding had écht niet gehoeven. Als je zo'n grootheid covert, doe het dan alsjeblief goed!

HET KABBELENDE BEEKJE VAN ULTRAVOX
Behalve Simple Minds was er nog een grote naam waar velen naar uitkeken. Het herenigde Ultravox stond immers ook op de affiche. Het podium stond volgestouwd met een heel arsenaal aan synthesizers dat aangevuld zou worden met basgitaar, elektrische gitaar, drums, viool en Midge Ure's stem. De Britten openden met de instrumental 'Astradyne', erg sfeervol en zowat volledig gedragen door synths. Vanaf 'Reap the Wild Wind' zouden we Midge Ure's aparte stemgeluid kunnen horen, maar jammer genoeg bleek de stem er amper door te komen. Een euvel dat in de loop van de set gelukkig verholpen zou worden. Met songs zoals ondermeer 'Passing Strangers', 'Sleepwalk' en 'I Remember (Death In the Afternoon)' werd opgebouwd naar classics zoals 'All Stood Still', 'Vienna' en 'Dancing With Tears In My Eyes'.


Zeker geen slecht optreden, en de Ultravoxclassics kwamen live goed uit de verf. Maar het klonk allemaal nogal klinisch en haast saai. Enkel bij 'All Stood Still' en 'Dancing With Tears in My Eyes', waar je Midge eens echt hoorde uithalen met die stem van hem, leek het optreden wel heel erg op een rustig kabbelend beekje. Nietemin blij dat ik de heren eens aan het werk kon zien. 'Maar wellicht is dit meer iets voor een zaalshow', bedacht ik me.

> SETLIST:
ASTRADYNE (Vienna) / REAP THE WILD WIND (Quartet) / PASSING STRANGERS (Vienna) / SLEEPWALK (Vienna) / MR. X (Vienna) / I REMEMBER (DEATH IN THE AFTERNOON) (Rage in Eden) / RAGE IN EDEN (Rage In Eden)/ ONE SMALL DAY (Lament) / ALL STOOD STILL (Vienna) / VIENNA (Vienna) / DANCING WITH TEARS IN MY EYES (Lament) / HYMN (Quartet)

STOMENDE EN SUBLIEME SET VAN SIMPLE MINDS

Voor de ambiance en het ontploffen van het hele plein, daar in Lokeren, was het wachten op Simple Minds. En ontploffen is écht geen overdreven beschrijving van de feiten.Simple Minds deed de krachttoer van in Tienen, vorig weekend, alsook van hun vorige Lokerendoortocht, nog eens over, mét het grootste gemak! Kerr & Co bouwde er, samen met de talrijke aanwezigen, een serieus feestje. 'Ambiance' om U tegen te zeggen, een fijne setlist en een band die op scherp speelt en er ongeloofelijk veel zin in heeft, je las het in mijn (of andere) verslagjes van deze Simple Mindstour wellicht al vaker... Vanavond was het zeker niet anders. Zowat iedereen, neen, letterlijk iedereen stond mee te dansen en/of de longen uit zijn/ haar lijf te zingen... Super!


Simple Minds imponeerde en pakte zonder ook maar enige moeite vanaf seconde één en de eerste noot van "Waterfront" de massa in. Om het met een bekende Vlaamse Schlagerzanger te zeggen: 'Geweldig'! Méér nog dan in Tienen - jawel: NOG MEER (!) - interageerde Jim Kerr met het publiek en ook nu zag je gewoon dat alle bandleden, met ook nu weer een alsmaar gekker doende Eddie Duffy, met het grootste plezier op het podium stonden. Voor het publiek was dat niet anders en zo werd het een onvergetelijk feestje, daar in Lokeren.
De setlist was gelijkaardig aan die van Tienen, met dat verschil dat, jammer genoeg "Big Sleep" sneuvelde. Maar een heel mooie versie van "Mandela Day" kwam in de plaats. Een nummer dat ik op hun vorige tours niet meer horen kon na een x-aantal keren, maar de versie van vanavond was gewoon subliem!

Lokeren is ongetwijfeld een van de hoogtepunten van de huidige Tour, en verdient na het magische concert in Taormina een verdienstelijke tweede plaats. En misschien, wat mij betreft dan toch, wel de beste show sinds 2002 in Vlaanderen/Wallonië!

> SETLIST
Intro / WATERFRONT (Sparkle In The Rain) / ROCKETS (Graffiti Soul) / I TRAVEL (Empires And Dance) / STAY VISIBLE (Black & White 050505) / LOVE SONG (Sons And Fascination) / SEE THE LIGHTS (Real Life) / MANDELA DAY (Street Fighting Years) / MOSCOW UNDERGROUND (Graffiti Soul) / STARS WILL LEAD THE WAY (Graffiti Soul) / DON'T YOU FORGET ABOUT ME / PROMISED YOU A MIRACLE (New Gold Dream '81 '82 '83 '84)/ SOMEONE SOMEWHERE IN SUMMERTIME (New Gold Dream '81 '82 '83 '84)) / NEW GOLD DREAM (New Gold Dream '81 '82 '83 '84)/ ALIVE AND KICKING (Once Upon A Time)

# encore:
HOME (Black & White 050505) / GHOSTDANCING – GLORIA (Once Upon A Time - Them)

Weerom hoogtepunten te over en daar zijn "Moscow Underground", "Stay Visible", "Stars Will Lead The Way", "Mandela Day" en "New Gold Dream" zéker bij...


Op 28 november spelen Simple Minds in Vorst Nationaal, waar ze dan het album "Graffiti Soul" voorstellen. Ze nemen Orchestral Manoeuvres in the Dark (OMD) mee als special guest. Zorg dat je erbij bent!

Tot dan dus?

verslag & foto's: © Markec
.

Geen opmerkingen: