zaterdag, oktober 03, 2009

A time to remember: The Dubliners

'Tradities zijn er om in stand te houden, goede herinneringen om te koesteren. En af en je makkers van weleer die er niet meer zijn gedenken en eren kan ook geen kwaad'. Dat moet zowat het uitgangspunt geweest zijn van The Dubliners die met hun tour "A Time To Remember" eerbetoon brengen, terugblikken op hun rijkgevulde carrière en het publiek trakteren op de vele Ierse folkklassiekers. Eigen werk en traditionals. Zo-ook vrijdag 2 oktober in Antwerpen, in de K. Elisabethzaal.

En net als bij hun vorige doortocht, in 2007 gold: géén toeters of bellen, geen gedoe. Gewoon eerlijke, traditionele folk. Puur en zonder franjes...

Rode draad doorheen het optreden: een eerbetoon aan de Dubliners die niet meer onder de levenden zijn, met telkens heel erg aangrijpende gedichten die werden voorgedragen door John Sheahan en de goedgevulde songbook van de band. Bekend werk, minder bekend werk. En natuurlijk ook de folkklassiekers zoals "Dirty Old Town", "The Wild Rover", "Molly Malone" én "Whisky In The Jar", aangekondigd als: 'this is a song from Metallica'. Ja, gevoel voor humor hebben de heren wel... (*)

Behalve aan hun overleden makkers, Luke Kelly (+1984), Ciaran Bourke (+1988) en Ronnie Drew (+2008) brachten The Dubliners ook een eresaluut aan Wannes Van De Velde, die met de band goed bevriend was. Het verhaal dat Barney McKenna met gebroken stem over Wannes deed, was erg mooi, aandoenlijk en aangrijpend.

De 'huidige line up' van The Dubliners is ondertussen al op respectabele leeftijd, vervangers van Luke, Ronnie en Ciaran incluis. Maar zolang de heren nog kunnen doen ze voort, en waarom ook niet. Niemand brengt zo goed de authentieke Ierse folk als The Dubliners.

Dus zo lang het nog kan....

(*) het gaat hier om een traditional die ondermeer door Metallica gecoverd werd, nadat Thin Lizzy hen dat jaren voordien had voorgedaan.
.

3 opmerkingen:

Kathinka zei

oei, wist niet dat Ronnie Drew ondertussen ook overleden was ... over een paar jaar was die er nog bij, zij het zittend.
Spijt dat ik er nu niet bij kon zijn, maar ik troost me met hun cd's ;-)

Marc VC zei

jammer dat ik deze keer niet mee kon, ik hoop ze toch nog eens te zien, 2 jaar geleden waren ze echt fijn

Markec zei

@Kathinka: jawel, helaas....
Ze zullen nog wel een tijdje toeren (zolang het nog kan?) denk ik... dus je hebt wellicht nog een kans..

@Marc: ja, toen was't ook heel tof he! Misschien een volgende keer eh...
O ja.. ik heb nog een kleinigheidje Dubliners-gerelateerd voor jou ;-)